Nieuws

De Fed heeft vooral ETF's van iShares gekocht

De Fed maakte in maart bekend dat het voor het eerst in de 107-jarige geschiedenis bedrijfsobligaties zou kopen. Maar welke ETF's heeft de bank sinds kort in portefeuille? Deborah Fuhr van ETFGI zocht het uit.

De ETF's die de Fed inmiddels heeft gekocht, worden beheerd door vijf ETF-beheerders. Er staan ??zeven iShares ETF's op de lijst, die 48% van de totale investering van 1,307 miljard dollar vertegenwoordigen, aldus Fuhr. 

Vanguard heeft twee ETF's op de lijst die 35% van de activa vertegenwoordigen, er zijn drie SPDR ETF's (SSgA) met 15%, terwijl VanEck en Xtrackers (DWS) elk één ETF hebben met 1% van de totale toewijzing.

BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder en grootste ETF-uitgever, leidt de drie schuldopbouwprogramma's van de Fed. De vermogensbeheerder gaf aan af te zien van beleggingsadvieskosten voor iShares ETF's die het namens de Fed koopt, schrijft Fuhr. 

Vooral investment grade-obligaties

"De Fed meldde dat ze tussen 12 mei en 19 mei 1,58 miljard dollar investment grade en hign yield-obligatie-ETF's  heeft gekocht met een marktwaarde van 1,307 miljard dollar. De aankopen zijn gedaan in vijftien vastrentende-ETF's, waarvan zes high yield en elf investment grade-ETF's. Het merendeel - 83% - zit in investment grade-ETF's, 17% is toegewezen aan high yield-ETF's."

De ETF-industrie in de Verenigde Staten bestond eind april uit 2.315 ETF's, ter waarde van 4.046 biljoen dollar van 158 ETF-providers. IShares is de grootste provider in termen van activa met 1.542 biljoen dollar, met een marktaandeel van 38,1%.

Vanguard staat op de tweede plaats met 1,074 miljard  dollar en een marktaandeel van 26,5%, gevolgd door SPDR ETF's met 66,06 miljard dollar en een marktaandeel van 16,5%. 

Overigens is de Fed niet de eerste centrale bank die ETF's koopt als onderdeel van een stimuleringspakket, aldus Fuhr. "De Bank of Japan koopt sinds 2012 in Japan genoteerde aandelen-ETF's als onderdeel van het QE-programma."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie