Nieuws

Volatiliteit geen oplossing voor actieve managers

Actieve fondsmanagers zullen niet kunnen profiteren van de verhoogde marktvolatiliteit. Integendeel, het zal nog moeilijker worden de concurrentieslag met ETF's aan te gaan.

Sommige actieve fondsmanagers hopen dat ze dankzij de exponentieel verhoogde marktvolatiliteit het na jaren van underperformance eindelijk weer eens flink beter zullen doen dan indexfondsen.

Meer volatiliteit betekent immers meer mogelijkheden voor stockpickers. En met goede resultaten kunnen beleggers misschien weer worden overgehaald actief te beleggen in plaats van in ETF's.

Amanda Walters van beleggingsconsultant Casey Quirk denkt echter dat dit schrale hoop is. Ze gelooft er niks van dat de crash een redding betekent voor de gepijnigde vermogensindustrie.

Meer inkomsten

Het belangrijkste punt dat ze maakt in een gesprek met Institutional Investor is dat fondsbeheerders weliswaar te lijden hadden onder dalende marges en klanten die overstapten naar ETF’s, maar daar stond tegenover dat ze toch nog aardig verdienden door de gestegen koersen.

Hogere koersen betekent immers meer assets under management, wat zelfs bij dalende fee's meer inkomsten kan betekenen.

Dalende aandelenkoersen

Maar in een bear market gaat deze vlieger niet op. Walters: "De laatste vijf jaar is er sprake geweest van een significante stijging van de marktkapitalisatie. Dat betekende dat zelfs vermogensbeheerders die niet goed presteerden, hun beheerd vermogen zagen stijgen. De stijging van de markten verzachtte de pijn van krimpende fee’s..... Een van de grote uitdagingen is dat het beheerd vermogen niet meer zo snel zal groeien als in het verleden.”

Walters gelooft er bovendien niks van dat vermogensbeheerders ooit nog hun perfomance fee's kunnen verhogen tot de niveaus van vijf tot tien jaar geleden.

“De daling van de fee’s is veroorzaakt door beleggers. Die hebben veel meer macht gekregen én er is een overschot aan vermogensbeheerders. Beleggers zullen voor fondsmanagers met het beste aanbod kiezen en daarbij kunnen een paar basispunten al doorslaggevend zijn."

Lastig worden

Walters denkt dat verhoogde volatiliteit een voordeel kan zijn voor sommige fondsmanagers die tijdens marktsentiment de juiste aandelen eruit weten te pikken.

Maar kunnen ze dat ook over een langere periode? Pas dan kunnen beleggers volgens haar worden overgehaald terug over te stappen van passieve naar actieve fondsen. En dat zal lastig worden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?