Nieuws

Vier Aziatische megatrends

De opkomende economieën van Azië gaan een volgende fase van hun ontwikkeling in. Daarbij horen een betere gezondheidszorg, meer internetverkeer, regionale integratie en meer milieubewustzijn.

Dat China zich het laatste decennium heeft getransformeerd van een industrieel gedomineerd land naar een diensteneconomie, is een feit. Maar er zijn andere ontwikkelingen in Azië waar minder aandacht voor is.

Dat geldt met name voor China, dat vroeger vooral bestond uit arme arbeiders en boeren. Nu worden de Chinezen ouder. Hun koopkracht stijgt en het milieubewustzijn onder Chinezen neemt toe.

Daar horen volgens T. Rowe Price ook andere aandelen bij. De vermogensbeheerder onderscheidt vier nieuwe megatrends voor het komende decennium, zo meldt Citywire.

 1. Gezondsheidszorg 2.0
  De Chinese economie is op sommige terreinen even ver ontwikkeld als economieën in het westen, maar de gezondheidszorg heeft geen gelijke tred gehouden. Wie naar de Chinese zorgsector kijkt, kan op zijn vingers natellen dat er de komende jaren fiks geïnvesteerd zal worden in zowel de kwaliteit als de kwantiteit. Volgens T. Rowe Price blijkt uit onderzoek dat de gemiddelde wachttijd in een Chinees ziekenhuis drie tot vier uur bedraagt. Slechts 8% van de ziekenhuizen valt in de hoogste kwaliteitsgroep. Vooral in de kleinere steden en op het platteland is de medische zorg ondermaats. Bedrijven die helpen dat te verbeteren zijn volgens T. Rowe Price spekkoper. Een voorbeeld is Ping An Healthcare & Technology dat een programma heeft ontwikkeld waar mensen online een diagnose kunnen laten stellen. De data van die diagnose gaan naar een echte dokter die beoordeelt of en wat er moet gebeuren.

 2. Internet
  In de opkomende economieën van Azië is de internettoegang nog niet zo normaal als hier. Het is duidelijk dat er op dit gebied veel zal veranderen naarmate landen rijker worden, mobiele telefoons goedkoper en (5G-)netwerken beter worden. Denk daarbij niet alleen aan dataverkeer door consumenten, maar ook door bedrijven die zullen investeren in modernere fabrieken met meer automatisering en kunstmatige intelligentie. 

 3. Regionale integratie
  Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China heeft extra voeding gegeven aan een trend die begon aan het begin van deze eeuw, toen de eerste textielbedrijven productie begonnen over te hevelen van China naar Vietnam en Thailand. In het begin ging het bij dit outsourcen vooral om simpele industriegoederen bedoeld voor het westen. Inmiddels is China zelf importeur geworden. En het gaat ook niet meer alleen om laagwaardige productie, maar ook om industriële processen met een hogere toegevoegde waarde. Het valt in Europa te vergelijken met West-Europese industriebedrijven die een deel van hun productie verplaatsen naar Oost-Europa. Economisch gezien is dat positief voor zowel China als de rest van Azië. Het zal er volgens T. Rowe Price verder voor zorgen dat Azië minder afhankelijk wordt van Europese en Amerikaanse technologiebedrijven.

 4. Milieu
  In China was het milieu lange tijd van ondergeschikt belang. Alles draaide om de economische vooruitgang. Dat verandert nu de inwoners steeds welvarender zijn. Ook in China willen mensen niet langer de hele dag met mondkapjes rondlopen. Ze willen weg uit de smog en recreëren in een schone omgeving. Voor bedrijven en investeerders biedt dat veel nieuwe kansen. Denk bijvoorbeeld aan schone(re) energie, recreatieve bedrijven, bodemsanering, waterzuivering, recycling en groene ingenieurs en bouwers.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?