Nieuws

Vlakke yield-curve verklaart achterblijven waarde-aandelen

Analisten hebben een nieuwe verklaring voor het achterblijven van waarde-aandelen. Het ligt aan de vlakke yield-curve die beleggers doet kiezen voor groei in plaats van waarde.

Tien jaar geleden was er nog geen correlatie tussen beursprestaties van waarde-aandelen en de yield-curve. Maar dat is veranderd sinds de kredietcrisis, zeggen analisten tegenover The Wall Street Journal.

Vooral de laatste vier jaar is duidelijk dat hoe kleiner het verschil is tussen de korte en lange rente, des te slechter presteren waarde-aandelen. Waarom dat zo is, daarover verschillen analisten echter van mening.

Financieringsproblemen

Joseph Mezrich van de Japanse bank Nomura denkt dat het ligt aan het feit dat beleggers sinds de kredietcrisis bedrijven uit de weg gaan die financieringsproblemen kunnen krijgen als de economische groei vertraagt. En een vlakke rentecurve geldt als een indicator daarvoor.

Christian Mueller-Glissmann van Goldman Sachs zoekt de verklaring op de obligatiemarkt die nu andere signalen afgeeft dan vroeger. De vlakke yield-curve weerspiegelt volgens hem de angst voor Japanificatie, een combinatie van lage inflatie en lage groei. In zo'n klimaat doen groeiaandelen het over het algemeen beter dan value-aandelen.

Trendbeleggen

Wordt de yield-curve stijler en ebt die angst weg, dan worden waarde-andelen volgens hem ook weer een stuk interessanter. Dat was bijvoorbeeld in september het geval, toen waarde-aandelen eindelijk weer eens beter presteerden dan groeiaandelen.

Een andere verklaring voor het achterblijven van waarde-aandelen zou de opkomst van factorbeleggen kunnen zijn. Value is traditioneel een van de belangrijkste factoren, maar deze heeft het de laatste jaren afgelegd tegen de veel hippere factoren momentum en groei.

“De wereld is gewoon nog nooit zo trendy geweest als nu,” zegt Guillaume Dupin van de Franse vermogensbeheerder LFIS.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus