Nieuws

Ook groeibedrijven kunnen failliet gaan

Beleggers kennen momenteel bijzonder veel waarde toe aan bedrijven met hoge winstverwachtingen in de verre toekomst. Jacob Mitchell van Antipodes Partners noemt het een gevaarlijke ontwikkeling.

Aandelenbeleggers zijn de laatste paar jaar gek op bedrijven met hoge groei. Dat heeft geleid tot een grote onderwaardering van waarde-aandelen versus groeiaandelen. Te groot, vindt Jacob Mitchell van vermogensbeheerder Antipodes Partners.

Op zich is de jacht op groeiaandelen niet vreemd in het huidige macro-economische klimaat, zegt Mitchell.

“Groeiaandelen betekenen per definitie een claim op cashflows ergens in een verre toekomst. Dat betekent dat dit deel van de markt het vaak goed doet als de lange rente daalt en de rentecurve afvlakt.”

Overdrijven

Beleggers kunnen echter overdrijven en precies daarvoor waarschuwt Mitchell die de huidige chase for duration (cashflows op lange termijn) een van de grootste risico’s voor beleggingsportefeuilles noemt.

Een van de misvattingen van beleggers is dat ze aannemen dat groeibedrijven niet of nauwelijks failliet kunnen gaan. Er wordt volgens Mitchell daardoor te weinig gekeken naar de onderliggende kwaliteit van groeiaandelen.

Amerika is niet Japan

Beleggers gaan er vanuit dat de wereld in een Japans scenario belandt met lage groei, lage inflatie en een lage rente. Het gevolg voor Japan was dat een heleboel zwakke bedrijven zelfs met hoge schulden konden overleven.

Maar Mitchell betwijfelt dat dit scenario ook voor de Verenigde Staten zal gelden (over de Eurozone zegt hij niets). Zijn verwachting is dat de Federal Reserve de rente niet eindeloos zal verlagen om een recessie in de bedrijfswinsten te verhinderen. "En als kapitaalmarkten dit doorkrijgen en zich meer zorgen gaan maken over de kwaliteit van bedrijven dan zullen velen van hen de tand des tijds niet doorstaan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen