Ook groeibedrijven kunnen failliet gaan Beleggers kennen momenteel bijzonder veel waarde toe aan bedrijven met hoge winstverwachtingen in de verre toekomst. Jacob Mitchell van Antipodes Partners noemt het een gevaarlijke ontwikkeling. 4 november 2019 08:30 • Door IEXProfs Redactie Aandelenbeleggers zijn de laatste paar jaar gek op bedrijven met hoge groei. Dat heeft geleid tot een grote onderwaardering van waarde-aandelen versus groeiaandelen. Te groot, vindt Jacob Mitchell van vermogensbeheerder Antipodes Partners. Op zich is de jacht op groeiaandelen niet vreemd in het huidige macro-economische klimaat, zegt Mitchell. “Groeiaandelen betekenen per definitie een claim op cashflows ergens in een verre toekomst. Dat betekent dat dit deel van de markt het vaak goed doet als de lange rente daalt en de rentecurve afvlakt.” Overdrijven Beleggers kunnen echter overdrijven en precies daarvoor waarschuwt Mitchell die de huidige chase for duration (cashflows op lange termijn) een van de grootste risico’s voor beleggingsportefeuilles noemt. Een van de misvattingen van beleggers is dat ze aannemen dat groeibedrijven niet of nauwelijks failliet kunnen gaan. Er wordt volgens Mitchell daardoor te weinig gekeken naar de onderliggende kwaliteit van groeiaandelen. Amerika is niet Japan Beleggers gaan er vanuit dat de wereld in een Japans scenario belandt met lage groei, lage inflatie en een lage rente. Het gevolg voor Japan was dat een heleboel zwakke bedrijven zelfs met hoge schulden konden overleven. Maar Mitchell betwijfelt dat dit scenario ook voor de Verenigde Staten zal gelden (over de Eurozone zegt hij niets). Zijn verwachting is dat de Federal Reserve de rente niet eindeloos zal verlagen om een recessie in de bedrijfswinsten te verhinderen. "En als kapitaalmarkten dit doorkrijgen en zich meer zorgen gaan maken over de kwaliteit van bedrijven dan zullen velen van hen de tand des tijds niet doorstaan. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen jan '24 JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.