Europese fondsbelegger stapt weer in aandelen Afgelopen maand stapten Europese fondsbeleggers massaal in aandelen, mits met een hoofdkantoor buiten Europa, aldus Detlef Glow. 25 oktober 2019 09:00 • Door Detlef Glow Nadat Europese fondsbeleggers in augustus nog massaal uit aandelen waren gestapt, keerden zij afgelopen maand even massaal weer terug. De nieuwste monetaire versoepeling van de ECB en de renteverlaging door de Fed gaven Europese beleggers blijkbaar voldoende vertrouwen om aandelenfondsen te kopen. De bezorgdheid over dalende bedrijfswinsten en de negatieve gevolgen van de handelsoorlog tussen de VS en China wogen blijkbaar minder zwaar. Als gevolg hiervan was september dit jaar de zevende maand waarbij langetermijn-beleggingsfondsen instroom rapporteerden. Aandelenfondsen (+14,3 miljard euro) werden het meest gekocht, gevolgd door obligatiefondsen (+9,7 miljard euro) en mixfondsen (+4,2 miljard euro). Geldmarktfondsen laat ik wederom buiten beschouwing. Die worden immers enkel gebruikt om cash te parkeren en tel ik niet mee als langetermijnbelegging. De totale instroom in Europese langetermijn-beleggingsfondsen in september bedroeg 24,7 miljard euro. Van dit nieuwe beleggingskapitaal ging maar liefst 19,4 miljard euro naar ETF's, wat wel iets zegt over de populariteit van passief beleggen. Europese belegger durft het weer aan Klik op de afbeelding voor een grote versie Meest gekocht in september waren wereldwijde aandelen (+11,3 miljard euro), Amerikaanse aandelen (+5,4 miljard euro) en wereldwijde obligaties, genoteerd in dollars (+4,1 miljard euro). Klik op de afbeelding voor een grote versie Maar afgelopen maand drukten Europese fondsbeleggers ook op de verkoopknop. Amerikaanse obligaties (-4,8 miljard euro), kortlopende euro-obligaties (-2,7 miljard euro), en Amerikaanse obligaties met een middellange looptijd (-2,5 miljard euro) moesten er vooral aan geloven. Ook in september ging de verkoop van Europese aandelen gewoon verder. Klik op de afbeelding voor een grote versie Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.