Nieuws

Europese aandelen-ETF's uit verdomhoekje

Europese aandelen-ETF's worden al een tijdje vooral verkocht, maar het nieuwste hulppakket van de ECB en de lage waarderingen van Europese aandelen maken daar een einde aan, zo verwacht ETF.com.

De wereldwijde ETF-markt groeit als kool, maar Europese aandelenfondsen profiteren daar niet of nauwelijks van. Dit jaar is er volgens ETF.com zelfs voor netto 6 miljard dollar weggehaald uit Europese aandelen-ETF's. Maar ETF.com gelooft wel dat er een ommekeer in de lucht hangt.

Daarvoor voert het twee redenen aan: het vorige week aangekondigde (nog) ruimere monetaire beleid van de Europese Centrale Bank en het feit dat aandelen uit de eurozone in vergelijk tot Amerikaanse heel veel goedkoper zijn.

Geldregen

De ECB heeft onder andere aangekondigd dat het de depositorente verlaagt van -0,4% naar -0,5% en dat er vanaf november weer op grote schaal obligaties (en mogelijk ook andere effecten) zullen worden gekocht op de markt. 

Beide maatregelen zullen de Europese economie volgens ETF.com op korte termijn ongetwijfeld van extra brandstof voorzien. Hoeveel precies, daar zijn de mening over verdeeld. Voor aandelen is het in ieder geval voordelig. Het extra geld dat in omloop komt, moet immers ergens naartoe.

Cheap

Europese aandelen zijn bovendien relatief goedkoop. Dat blijkt uit een grafiek van vermogensbeheerder Blackrock die de waardering (koers-winstverhouding) van Europese beursfondsen heeft afgezet tegen Amerikaanse.

Daaruit blijkt dat Europese aandelen niet meer zo goedkoop zijn geweest sinds 2012. Net als toen ligt de discount rond de 20%, terwijl het gemiddelde van de laatste tien jaar ongeveer 12% was.

Neutraal

Blackrock vindt de Europese discount overdreven veel en heeft daarom zijn oordeel over Europese aandelen aangepast van onderwogen naar neutraal. “Wij geloven dat het negatieve sentiment over de eurozone te ver is doorgeslagen," zegt Chris Dhanraj van Blackrock in een onlangs verschenen blog. “Onder die omstandigheden kan de monetaire stimulans van de ECB voor extra rugwind zorgen.”

Het feit dat Blackrock met zijn neutraaladvies toch nog betrekkelijk terughoudend blijft, heeft te maken met de risico’s die natuurlijk niet ineens verdwenen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de lage groei en inflatie in de eurozone, de onzekerheid omtrent Brexit, de dreiging van politieke crises in Italië en Spanje en de zwakke euro-dollarkoers.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus