Nieuws

Ondergang sterbelegger toont voordelen indexbeleggen

De ondergang van de Britse sterbelegger Neil Woodford drukt beleggers met de neus op de feiten. Actief management is niet altijd beter.

Robin Powell van The Evidence-Based Investor is iemand die graag af en toe een gokje waagt op de beurs. Het is een hobby, vergelijkbaar met die van een autofreak die graag oldtimers koopt om er lekker aan te sleutelen. Het is niet per se de meest verstandige manier van beleggen.

Integendeel zelfs. Powell heeft niks tegen actieve fondsmanagers, maar een verstandig belegger kiest voor een andere weg en koopt een mandje met indexfondsen. Dat is goedkoper, minder risicovol en levert vaak nog meer op ook.

Een goed pleidooi voor het passieve beleggen is volgens hem te lezen in een blog van Monevator. Het gaat over Neil Woodford, een man met een grote reputatie onder actieve fondsmanagers die de laatste maanden echter onder grote druk is komen te staan.

Eigen fonds 

Woodford bouwde zijn goede naam op als fondsmanager bij Invesco. Het waren succesvolle jaren waarin hij de index bijna altijd versloeg. Het was een kunstje dat hij dacht te kunnen herhalen met een eigen fonds.

En in 2014 was het zover: het Woodford Equity Income fonds was geboren en beleggers stroomden in horden toe.

In 2017 tikte het fonds tien miljard pond aan. Maar omdat de resultaten uitbleven, begonnen beleggers vanaf dat moment geld terug te trekken tot vier miljard pond dit jaar.

Illiquide aandelen

Voor Woofdford een ramp, omdat hij bleef zitten met relatief veel illiquide aandelen. En toen een grote belegger 250 miljoen pond dreigde terug te trekken, moest hij het fonds noodgedwongen sluiten. 

Woodford kreeg daarna de hele wereld over zich heen. Beleggers vielen hem aan omdat hij teveel verdient, en omdat hij de portefeuille slecht uitgebalanceerd heeft. En er werd gediscussieerd over de mogelijke rampspoed die pensioenfondsen te wachten staat, omdat ook zij door de lage rente met enorme hoeveelheden illiquide effecten zitten. 

De belangrijkste les wordt volgens Powell echter vaak vergeten: Woodford is geen crimineel, maar een feilbaar mens zoals zoveel actieve managers. Feit is dat het voor een gemiddelde belegger veel verstandiger is om zich te richten op indexfondsen. Die presteren gemiddeld vaak beter dan actieve fondsen, kosten minder en zijn veel veiliger.

Als hobbyist kunt u natuurlijk altijd een gokje blijven wagen. Maar beschouw het dan ook echt als hobby, en niet als verzekering voor de oude dag of als nalatenschap voor uw kinderen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus