Nieuws

Meer actieve ETF's verkocht

De omvang van de markt voor actief beheerde ETF's loopt ver achter bij die van reguliere ETF's. Actieve ETF's hebben de laatste twaalf maanden een inhaalslag gemaakt, maar om van een trend te spreken is het nog te vroeg.

De meeste ETF’s zijn indexfondsen in de klassieke zin van het woord. Ze volgen een index. Actief beheerde ETF’s waren tot nu toe een nichemarkt. Maar actieve ETF’s halen wel een beetje op, zo blijkt uit cijfers van ETF.com.

In de laatste twaalf maanden tot mei haalden actieve ETF’s twaalf miljard dollar op bij beleggers, een groei van 15%, terwijl (passieve) ETF’s bleven steken op een groei de helft zo groot.

255 actieve ETF's

De actieve ETF-markt beslaat daarmee 85 miljard dollar, verdeeld over 255 producten. Dat is nog altijd een fractie van de ETF-markt, waar alleen in de Verenigde Staten al 3500 miljard in is belegd, maar het lijkt toch op een trend. Of niet?

Volgens ETF.com is het antwoord negatief. Een nadere blik op de cijfers toont namelijk aan dat de actieve ETF's vooral op obligaties flink zijn toegenomen.

Geldmarktfondsen

En nog specifieker gaat het hoofdzakelijk om obligaties met een korte looptijd. Het zijn eigenlijk veredelde geldmarktfondsen dus. Volgens ETF.com is de reden daarvoor eenvoudig. In dit segment van de obligatiemarkt zijn niet of nauwelijks (passieve) ETF’s te vinden.

"Het is extreem moeilijk voor een reguliere ETF om een index te volgen waar bijna elke dag obligaties uit verdwijnen," zegt Elisabeth Kashner, hoofd onderzoek bij FactSet.

In-house

Daar komt nog een andere trend bij. Steeds meer grote vermogensbeheerders zoals JP Morgan en Goldman Sachs schuiven geld van eigen klanten in-house naar actieve ETF’s. Ook dat vertekent volgens Cinthia Murphy van ETF.com het beeld enorm.

Los van deze twee factoren zijn de successen van actief beheerde ETF’s volgens haar op een hand te tellen. Een echte trend ziet er toch anders uit.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen