Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

Europese aandelen bezig met inhaalslag

Europese aandelen rocken, maar beleggers investeren hun geld elders. Wat is er aan de hand?

Er gebeurt iets geks: Europa als regio is bij beleggers niet bepaald populair, maar Europese aandelen doen het juist heel goed. Afgelopen weken las u op IEXProfs over de regiovoorkeuren van assetmanagers (niet Europa) en geldstromen van beleggingsfondsen (uit Europa). 

Over Europa zijn assetmanagers al tijden het meest negatief. Europa heeft weliswaar een neutrale aanbeveling, maar heeft van alle regio's de minste voorkeur. Eelco Ubbels: "Het percentage neutrale aanbevelingen blijft met 45,45% nagenoeg gelijk. Per saldo is er desondanks sprake van een lichte verzwakking, aangezien het percentage koopadviezen daalde van 26% naar 20%, terwijl het aantal negatieve aanbevelingen juist toenam."

Ook Europese beleggers hebben dat in de gaten en kopen steeds meer buiten Europa. Detlef Glow: "Duidelijk is ook dat de Europese ETF-belegger geen last heeft van een overdreven home bias, want opnieuw waren Europese aandelen-ETF's de klos. Aandelen eurozone (-1,9 miljard euro) gingen in april massaal de deur uit."

Het succes van Europa

Maar beleggers zitten scheef met hun allocatie. Beleggingsfondsen in de IEXFonds 40 die beleggen in Europa doen het goed. Afgelopen maand behaalden Europese aandelenfondsen van alle fondsen in de portefeuille de hoogste rendementen.

Voor Lukas Daalder (BlackRock) komt dat niet als een verrassong. Hij verklaart het succes van Europa aldus: "De stijging van Europese aandelen (+16,1%) in 2019, moet je uiteraard niet los zien van de daling (-10,6%) die we in 2018 voor onze kiezen kregen. De Amerikaanse getallen zijn respectievelijk 15,2% en -4,5%, waarmee de VS het dus duidelijk beter heeft gedaan."

"Ook op de langere termijn blijft Europa structureel achter bij de VS. Onderstaande grafiek laat de relatieve performance van Europese aandelen ten opzichte van Amerikaanse aandelen zien (allemaal op basis van de MSCI total return indices). Daalt de lijn, dan laten Amerikaanse aandelen een beter rendement zien. Sinds 2012 bedraagt de outperformance van Amerikaanse aandelen ruim 30%."

Europese versus Amerikaanse aandelen

Tijdelijk feestje

Daalder benadrukt dat het succes van Europa waarschijnlijk tijdelijk is. "Geniet ervan nu het nog kan. Op zich geloven we best dat het pessimisme rond de Europese groeiverwachtingen inmiddels iets te ver is doorgeslagen, dus dat er van die kant ondersteuning voor de Europese aandelenmarkt kan komen."

"Of dat opweegt tegen de heersende politieke onzekerheid (Europese parlementsverkiezingen, Brexit) en de gure wind van handelsoorlogen is echter de vraag."


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie