Nieuws

Bigtech-invasie in de banksector

Disruptie in de financiële sector komt niet van fintech start-ups, maar van de grote internetspelers.

Fintechstartups zoals Lendingclub of Robinhood zijn geen grote bedreiging voor grootmachten uit de bank, verzekerings- en vermogenbeheerssector. Daarvoor ontbreekt het hen aan voldoende kapitaal en consumentendata. Dat ligt anders bij grote technologiefirma’s als Amazon, Google, Facebook, Alibaba, Tencent en Apple.

Die hebben diepe zakken en beschikken over goede contacten met de consument. Zij kunnen voor echte concurrentie zorgen in de financiële sector.

Dat zegt senior-beleidsmedewerker Dan Murphy van het Milken Institute Center for Financial Markets. Murphy wijst in een analyse met de titel Big Tech’s Invasion of Banking op het voorbeeld van China waar Alibaba en Tencent nu al financiële grootmachten zijn.

Ant Financial

In de Verenigde Staten verloopt de opmars van big-tech-internetbedrijven nog vrij geruisloos. In China ligt dat anders. Alibaba is tien jaar na de oprichting van Alipay op bijna alle vlakken van het bankwezen actief en heeft onlangs zijn financiële diensten gebundeld in de dochtermaatschappij Ant Financial. Het gaat daarbij naast betalingen om spaardeposito’s, kredieten en vermogensbeheer.

“Alles bij elkaar is de marktwaarde van Ant Financial nu al groter dan Goldman Sachs,” schrijft Murphy. Het geldmarktfonds Yu’e Bao is zelfs het grootste ter wereld en Ant Financial en Tencent hebben al bijna vijf jaar hun eigen internetbanken, MYBank en WeBank.

Goed of slecht

Murphy  is er vrij zeker van dat die trend zal overwaaien naar het westen, met Amazon als vermoedelijke frontrunner. De vraag is natuurlijk of dat slecht is.

Volgens Murphy kun je daar verschillend over denken. Positief is dat de big-tech firma’s zorgen voor een betere toegang van arme mensen tot de financiële sector. Kijk bijvoorbeeld naar Afrika waar telecombedrijven erin zijn geslaagd plekken te bereiken die tot nu toe geen bank hadden gezien. 

Van de andere kant dreigt het gevaar van een te grote machtspositie voor big-tech bedrijven die door een invasie van de banksector over nog meer data zullen beschikken dan nu al het geval is. Het is aan toezichthouders om dit te voorkomen, zonder dat de voordelen verloren gaan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?