Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Beleggingsconsensus blijft vast op aandelen

Op basis van de nieuwste assetallocatieconsensus, samengesteld door Alpha Research, gaat het aandelenfeest nog even verder. Maar niet elke aandelenregio en aandelensector is even populair.

Deze aandelenrally is grotendeels gebaseerd op de verwachting dat de Fed de rente voorlopig niet meer zal verhogen. Daarmee zijn echter de economische zorgen niet verdwenen.

Er bestaat daarnaast nog steeds onzekerheid over de afloop van de onderhandelingen over de handel tussen de VS en China. Ook is het Brexit-probleem verre van opgelost.

Tegen deze niet al te vrolijke achtergrond stegen aandelen wereldwijd in het eerste kwartaal van 2019 met 14,2%. Daarmee waren de verliezen van 2018 in een keer weggepoetst. Vastgoed wereldwijd eindigde de eerste drie maanden met een plus van 15,6%. Commodities presteerden (vooral dankzij de sterk stijgende olieprijs) met 16,3% het beste.

Maar ook de obligatiemarkt had de wind in de rug. Het gemiddelde obligatierendement over het eerste kwartaal bedroeg maar liefst 4,15%. Lage rentes kunnen altijd nog lager.

Nieuwe consensus

Maar hoe verder? De consensus blijft standvastig. De categorie aandelen staat voor de vijftiende maand op rij op overwegen en blijft de meest aantrekkelijke assetclass. Maar liefst 47,8% van de beleggingshuizen adviseert om nog meer aandelen te kopen.

Een meerderheid van 61,8% van de assetmanagers hanteert een neutrale weging voor grondstoffen. De assetclass is desondanks opgeschoven naar de tweede plaats.

Cash heeft na zes maanden zijn tweede plek dus af moeten staan. Niet dat er plotseling zo veel negatiever wordt gedacht over cash. De meningen blijven verdeeld, waardoor de neutrale weging intact blijft.

Ook vastgoed blijft met 65,4% neutrale adviezen een neutrale weging aanhouden. Het percentage verkoopadviezen bleef met 19,2% gelijk, maar de positieve aanbevelingen daalden wel met 3,9% tot 15,4%.

Obligaties blijven voor assetmanagers de minst aantrekkelijke beleggingscategorie, de enige met een negatieve consensusaanbeveling. Een meerderheid van 57,8% van de assetmanagers heeft obligaties op verkopen staan. Slechts 8,9% heeft een koopadvies afgegeven. Dat is wel een lichte stijging. Een maand geleden was het sentiment nog negatiever.

Aandelen onverminderd op nummer 1

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Regio-allocatie: Oh Europa!

Beleggers weten wel waar ze met hun aandelenbeleggingen moeten zitten en dat is overduidelijk in Azië. Pacific ex, Japan kreeg opnieuw meer positieve aanbevelingen dan een maand geleden (van 48,3% naar 51,7%).

De regio heeft nu de meeste positieve aanbevelingen en stijgt daarmee van plaats twee naar de toppositie in de ranking.

Bij de regio opkomende markten haperde de opwaartse trend, waardoor de regio een plaats daalde in de ranking. Het percentage positieve aanbevelingen daalde van 54,4% naar 51%, terwijl de verkoopadviezen van 10,3% naar 14,3% stegen.

De meningen over Japan zijn diffuus. Er is sprake van een lichte stijging van de adviezen om te onderwegen (van 4,4% naar 8,2%) met een gelijktijdige stijging van het aantal adviezen om te overwegen (van 34,8% naar 36,7%). Een meerderheid van 55,1% houdt een neutrale weging aan.

Over Amerikaanse aandelen werd weer iets negatiever gedacht, hoewel 46% van de beleggingshuizen deze aandelencategorie nog altijd op een koop heeft staan.

Europa staat op de laatste plek en blijft ook de enige regio met een neutrale aanbeveling. Er is wel sprake van een lichte verbetering. Het percentage koopadviezen steeg namelijk van 23,4% naar 26%, terwijl de negatieve aanbevelingen met 1,9% naar 30% daalden.

Eerst Azië, dan VS, en dan pas Europa

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Sectorallocatie: Liever healthcare dan financials

Healthcare is nog steeds de enige sector zonder negatieve aanbevelingen. Het neemt ook de eerste plaats van de tien sectoren in. De consensus is hevig verdeeld tussen kopen (50%) en houden (50%). Een luxeprobleem. 

De consensus over financials is duidelijk voorzichtiger geworden. Het aantal koopaanbevelingen daalde opnieuw: dit keer met 8,33% naar 50%. Het aantal negatieve aanbevelingen steeg met 8,3% naar 16,7%.

Het enthousiasme over IT bekoelde ook enigszins. De positieve aanbevelingen daalden van 50% naar 41,7%, terwijl de negatieve aanbevelingen (16,7%) op hetzelfde niveau bleven.

Industrials daalde een plaats in de ranking. Positieve en negatieve adviezen (beide 25%) houden elkaar keurig in evenwicht.

Het percentage negatieve aanbevelingen voor Consumer Staples daalde met 16,7% naar 25% waarbij de neutrale adviezen opliepen naar 50%.

Over Communications Services, een mix van traditionele telecombedrijven en nieuwe communicatiebedrijven, zoals Facebook, Google en Netflix, wordt niet anders gedacht. De consensus blijft ongewijzig en dat is een houdadvies.

Utilities heeft nog altijd de meeste verkoopadviezen (58,3%), maar er is wel een opvallende beweging gaande. Tot voor kort was er geen enkel positief advies, nu heeft een op de zes assetmanagers deze sector op een koop gezet. Pas op, daar komen de nutsbedrijven!

Gezondheid first!

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Creditallocatie: Hoe hoger de rente, hoe beter

Emerging Markets Debt (EMD) handhaaft zich op de eerste plaats en blijft de enige categorie binnen obligaties met een koopoverweging. De consensus verbeterde afgelopen maand verder: 52,3% van de assetmanagers is positief (een stijging van 4,8%), 45,5% is neutraal en slechts 2,3% van de assetmanagers heeft EMD op verkoop staan.

Ook de consensus over high yield-obligaties verbeterde licht, waardoor deze categorie een plaatsje steeg naar de tweede plaats in de ranking. 34,1% van de adviezen is nu een koopadvies. Het percentage verkoopadviezen daalde licht naar 29,6%.

Het zal niet verbazen dat beleggers steeds minder zien in inflation linked bonds. Dat leidde tot een daling van de tweede naar de derde plaats in de ranking. 

Over bedrijfsobligaties verbeterde het sentiment maar dat is het enige positieve dat erover kan worden gezegd. 54,4% van de assetmanagers ziet nog altijd niets in deze obligatiecategorie.

Alleen over staatsobligaties wordt nog negatiever gedacht. Tweederde van de professionele beleggers heeft staatsobligaties op een verkoop staan. Daarmee prijkt het ook deze maand stijf onderaan.

Obligatiebeleggers niet langer bang voor inflatie

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Werkwijze Alpha Research

Alpha Research inventariseert maandelijks de asset allocatie-opinies van fondsenhuizen, assetmanagers en researchpartijen van zowel de buy als sell side. Deze opinies worden door Alpha Research geactualiseerd in een database.

De meeste partijen gebruiken de categorieën overwegen, neutraal en onderwegen als aanbeveling. Respectievelijk zijn de waarden +1, 0, en -1 van toepassing. Deze waarden leiden tot een gemiddelde.

In de rapportage komen het gemiddelde en de trend van de aanpassingen aan bod om inzicht te krijgen in de assetallocatie-opinies. 

Beleggingsconsensus april 2019

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Assetallocatie