Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Low-volatilitystrategie gaat verder dan risicoreductie

Low-volatility-strategieën zijn volgens senior smart bètastrateeg Daniel Ung van SPDR ETF’s een goede oplossing om het risico in de portefeuille terug te brengen zonder het groeipotentieel op te offeren.

Beleggen is kansen grijpen zonder de risico’s uit het oog te verliezen. Nu we het einde van de cyclus naderen, kunnen er nog altijd positieve aandelenrendementen worden geboekt, maar wordt de weg naar een mooi rendement wel steeds hobbeliger.

Beleggers kunnen in deze omstandigheden overwegen om de risico’s van de portefeuille terug te brengen. Maar hoe? Het terugbrengen van het portefeuillerisico wil nniet altijd zeggen dat de gehele portefeuille op de schop moet.

In sommige situaties verdient het juist de voorkeur om in de strategische allocatie het risico terug te brengen, maar tactisch nog wel in te spelen op specifieke kansen op de iets kortere termijn. Beleggers kunnen bijvoorbeeld op korte termijn een sterk herstel van de Amerikaanse aandelenmarkten verwachten, maar op middellange termijn bescherming willen tegen koersdalingen.

Smart bètastrategieën, zoals strategieën met een lage volatiliteit, kunnen volgens senior smart bètastrateeg Daniel Ung de lopende risico-rendementsverhouding beter tot uiting laten komen in hun strategische allocatie. De portefeuille wordt zo defensiever ingericht, waarbij het stijgingspotentieel behouden blijft.

Hobbels in de weg

De huidige marktfase waarbij het einde van de cyclus steeds meer in zicht komt, is volgens Ung bij uitstek een voorbeeld van zo’n situatie waarin low-volatility-strategieën uitkomst kunnen bieden. Zo verwacht SPDR ETF dat de macro-economische achtergrond het komende jaar kan leiden tot flinke hobbels in de weg.

Niet dat er geen kansen zijn. “Hoge bedrijfswinsten, deels gestimuleerd door belastingverlagingen, kwamen in 2018 niet volledig tot uitdrukking in de koersen.” Dat heeft zich vertaald in dalende koerswinstverhoudingen. “Na de val van de aandelenmarkten tegen het einde van het jaar, vooral in de VS, werden ondernemingen veel lager gewaardeerd dan je normaliter zou verwachten bij de huidige winstniveaus.”

SPDR ETF verwacht dat de VS in 2019 nog steeds beter zal presteren dan andere markten. De verwachting is dat de winstgroei in de VS zich zal normaliseren van een hoge 24% in 2018 naar zo'n 9% in 2019, wat nog altijd boven het wereldwijde gemiddelde zit. Het is de reden dat SPDR ETF rekent op een positief rendement voor Amerikaanse aandelen. Maar dat positieve rendement komt dus met een prijs, meer volatiliteit.

Whitepaper

In de whitepaper Praktische toepassingen van smart beta: Low volatility legt Ung, uit hoe low-volatility-strategieën kunnen worden ingezet om de risico-rendementsverhouding van de strategische allocatie aan te passen. En misschien nog wel belangrijker: dat een defensievere inrichting van de portefeuille niet ten koste hoeft te gaan van het stijgingspotentieel.

Ung laat dit aan de hand van een aantal portefeuillevergelijkingen zien. De eerste vergelijking die hij maakt, betreft de volatiliteit van een viertal portefeuilles. Een portefeuille die uitsluitend uit Amerikaanse low vol-aandelen bestaat, de S&P 500 Low Volatility, zet hij af tegen twee gemengde portefeuilles (30% S&P 500/70% S&P 500 en 70% S&P 500/30% S&P 500) en de S&P 500.

De rendementen zijn vergelijkbaar, maar de volatiliteitsverschillen zijn aanzienlijk. Dat geldt vooral voor de kortere looptijden (zie figuur 1).

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Dan heeft hij nog de prestaties van de S&P 500 afgezet tegen de twee gemengde portefeuilles in de periode november 2012 en november 2018. De rendementen van de gemengde portefeuille zijn vergelijkbaar met de S&P 500, maar de volatilteit lag wel lager, hetgeen leidde tot hogere Sharpe-ratio's. (zie figuur 2).

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Breed gespreid

Kritiek dat de low-volaandelen uitsluitend uit anticyclische sectoren komen, snijdt in dit geval geen hout, vertelt Ung. “De waarheid is dat de aandelen met een lage bèta werden gekozen uit negen van de elf sectoren, ook al is er een duidelijke overweging van defensieve sectoren.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over de toepassing van low-volatility-strategieën? Lees dan het whitepaper van State Street Global Advisors.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?