Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

BNP Paribas AM: Europa first

Als Daniel Morris, Senior investment strategist bij BNP Paribas Asset Management, mag kiezen tussen Europa en Amerika als beste keus om in te beleggen in 2019, dan gaat hij voor Europa en niet voor de VS.

“In onze Beleggingsvisie (”Een nieuw regime”) kiezen wij voor Europa. Daar zijn aandelenwaarderingen nu aantrekkelijker. De focus ligt op de eurozone. De ECB volgt in het spoor van de Fed met een verkrappend beleid, maar dit is een geleidelijk proces. Voor hoogrentende schulden ziet de cyclus in Europa er beter uit dan die in de VS.”

Daniel Morris BNP Paribas AM

Wat doet de Fed?

“In 2019 blijft de centrale bank de rente verhogen om een hogere inflatie te voorkomen en bouwt het de balans verder af. De inflatie blijft beperkt, waardoor verdere rentestijgingen gematigd kunnen zijn. Niettemin zet de hogere Amerikaanse rente opkomende markten onder druk, omdat de dollar verder kan stijgen. Stijgende rentetarieven kunnen ook problemen veroorzaken op de markten voor bedrijfsobligaties. Bedrijven hebben meer schulden op zich genomen en een hogere rente zal zwaar belaste bedrijven onder druk zetten. De druk kan verder stijgen aangezien de economie zich in een vergevorderd stadium van de cyclus bevindt. Dus het is gewoon een kwestie van tijd voordat zorgen over de groei investeerders ertoe zullen aanzetten om voor overheidsobligaties te kiezen.”

Is een recessie in de VS een risico voor beleggers?

“De Amerikaanse economie profiteert nog steeds van de belastingverlagingen en fiscale stimuleringsmaatregelen. Gezien de consensusvoorspellingen voor de bbp-groei van 2,6% in 2019 en 1,9% in 2020 verwachten economen duidelijk geen terugval. De economie draait in een gezond tempo en de inflatie is beperkt. Daardoor hoeft de Fed de rente slechts in een gematigd tempo te verhogen. Een recessie lijkt dus redelijk ver weg. In andere ontwikkelde economieën is een recessie nog onwaarschijnlijker. Het herstel van de eurozone verloopt geleidelijk en de bbp-groei ligt nog steeds onder het niveau van voor de financiële crisis. De inflatie blijft ruim onder de doelstelling van de ECB en de economie heeft nog steeds reservecapaciteit. De Chinese bbp-groei kan vertragen in de richting van 6%. Maar hij draagt nog steeds bij aan de wereldgroei, vooral in opkomend Azië.”


Geschreven op 9 november 2018

Lees meer

Assetallocatie