Voor het berekenen van de rendementsvooruitzichten op de lange termijn zijn de koersniveaus in het uitgangsjaar van doorslaggevend belang. Dat is de reden waarom BNP Paribas AM nu hele andere verwachtingen heeft voor de toekomst dan in 2022, toen de koersen zeer hoog waren.
In absolute cijfers is de sprong het grootst bij aandelen, maar procentueel bij obligaties. Om het voorbeeld te geven van Amerikaanse staatsobligaties. In 2022 rekende BNP Paribas voor de volgende vijf jaar op een rendement van 1,3%. Nu is het iets minder dan 5%. Dat is dus bijna een verviervoudiging.
Staatsobligaties eurozone
In de eurozone wordt met staatsobligaties een gemiddeld rendement van 3,9% verwacht, iets minder uitbundig dan de VS, maar beter dan de bijna 0% een jaar eerder. Het is ook veel meer dan wat BNP Paribas het evenwichtsniveau noemt van 2,1%.
BNP Paribas denkt dat de hoge rendementen op staatsobligaties een fenomeen zullen zijn voor de middellange termijn. Dat blijkt ook uit hun verwachtingen voor de komende 10 tot en met 20 jaar.
Bij die extra lange termijnen leveren alle obligatiecategorieën minder op, maar de grootste daling valt te zien bij staatsobligaties. Bij Amerikaanse staatsobligaties ligt het evenwichtsrendement bij 3% en het verwachte rendement de komende 20 jaar op 3,5%.
Bedrijfsobligaties
Wie meer geld wil verdienen moet het zoeken bij EM-schulden of bedrijfsobligaties. Opvallend bij de laatste is dat het verschil in rendement tussen high yield (hoog risico) en investment grade (laag risico) niet bijzonder groot is, wat dus zou spreken voor IG.
Het hoogste rendement wordt verwacht op Britse bedrijfsobligaties met een yield van meer dan 10%. Daarachter volgen high yield uit de VS (8%) en Europa (7,2%). Emerging market obligaties gaan richting de 7,3%.
Aandelen
De rendementsvooruitzichten voor aandelen liggen hoger dan bij obligaties, maar niet heel veel. In tegenstelling tot obligaties verwacht BNP Paribas echter dat zij hun niveaus de komende 10-20 jaar kunnen vasthouden.
Voor de komende vijf jaar zijn de verwachtingen het hoogst voor Amerikaanse smallcaps (11,3%), op de voet gevolgd door EM-aandelen (11%). Daarna komen Amerikaanse large- en midcaps (8,5%) en Japan plus Australië en Nieuw-Zeeland (7,8%). Europa volgt op wat grotere afstand (6,4%).
Alternatieven
Er zijn natuurlijk ook nog andere opties zoals hedgefondsen, private equity, private debt, valuta, grondstoffen en digitale beleggingen. Opvallend positief is BNP Paribas over onroerend goed.
Bij de beursgenoteerde vastgoedfondsen is het momenteel kommer en kwel vanwege de hoge rente, maar BNP Paribas is op de lange termijn niet zo somber. De gemiddelde jaarrendementen in de VS en Azië-Pacific gaan de komende vijf jaar richting 8,4%, in Europa 7,8%.
De berekeningen van BNP Paribas zijn gemaakt aan het begin van het jaar. Dat betekent dat de ontwikkelingen gedurende de eerste vier maanden van 2023 nog niet zijn meegenomen.