Nieuws

AllianzGI: Wees selectief, wees contrair

2019 wordt een bijzonder lastig beursjaar verwacht hoofdeconoom Neil Dwane van Allianz GI. Meerennen met de kudde betaalt zich niet langer uit. Waar liggen de kansen?

Wie van 2019 een goed beleggingsjaar wil maken, dient actief en selectief te zijn. Dat zegt Neil Dwane, hoofdstrateeg bij vermogensbeheerder AllianzGI. Het vormt de basis van de beleggingsvisie van AlianzGI voor volgend jaar, getiteld 2019 outlook: active selection is essential.

Dwane: “De hogere rentes in de VS en het minder soepele beleid van de Fed en de ECB veroorzaken in 2019 meer volatiliteit. De wereldeconomie versplintert verder, een trend die in 2018 begon en volgend jaar doorzet."

Einde kuddegedrag

Wat beleggen in 2019 er ook niet gemakkelijker op maakt volgens Dwane (foto) zijn de handelsconflicten en de politieke onzekerheid die boven de markten blijven hangen, terwijl de vrees voor stijgende rente en inflatie kan toenemen door een hernieuwde stijging van de olieprijs en krappere arbeidsmarkten.

Neil Dwane van AllianzGI

Dwane: “De afgelopen jaren vertoonden beleggers kuddegedrag. Dat heeft ze geen windeieren gelegd, maar wie zo doorgaat zal waarschijnlijk waarde vernietigen in plaats van waarde creëren. In een periode met lagere correlaties tussen verschillende activa, een hogere volatiliteit en lager rendement – met name voor aandelen - is een actieve houding essentieel om succesvol op de financiële markten te navigeren."

Dwane adviseert voor 2019:

 1. Wees selectief
  Schrijf niet meteen hele regio’s of markten af op basis van een gebeurtenis, zoals de brexit. Het is belangrijk om na te gaan welke aandelen of sectoren het goed kunnen doen bij welke scenario’s.

 2. Bescherm tegen inflatie
  Wereldwijd neemt de inflatiedruk toe naarmate de consumentenprijzen stijgen. Beleggers kunnen aandelen, grondstoffen en vastgoed overwegen als natuurlijke inflatiehedges. Aandelen wereldwijd en grondstoffen zien er nog steeds goed uit.

 3. Blijf zoeken naar obligatie-inkomsten
  De jacht op yield houdt aan zolang de rente laag is. Investment grade en high yield bonds in zowel de VS als in Europa worden op de proef gesteld, hoewel de kredietfundamentals wereldwijd stabiel zijn.

 4. Wees contrair
  Diversificatie als strategie werkt niet meer zo goed, omdat door het soepele monetaire beleid vele beleggingen verkeerd zijn geprijsd. Out-of-consensus thema’s kunnen gunstig uitpakken.

 5. Profiteer van disruptie
  Verstoring van de markten door politiek en techniek zorgt wereldwijd voor winnaars en verliezers. Actief onderzoek en analyse verbeteren de kansen op het vinden van alpha.
Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus