Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

MKB-leningen: sweetspot in obligatiemarkt

Een hoge yield in combinatie met een relatief laag defaultrisico maakt streng geselecteerde MKB-schuld aantrekkelijk voor met name langetermijnbeleggers, vertelt Stéphane Blanchoz van BNP Paribas Asset Management.

Bij BNP Paribas Asset Management in Londen zijn ze onder leiding van Stéphane Blanchoz, hoofd SME Alternative Financing, een bijzonder interessante business aan het opzetten.

Zoals zijn functie-omschrijving vertelt, houdt Blanchoz zich bezig met SME Alternative Financing, ofwel met de uitgifte van leningen aan small en medium enterprises, in Nederland beter bekend als het MKB.

Het is een nieuwe tak van obligatiesport waarvan Blanchoz hoge verwachtingen heeft. Vooral voor langetermijnbeleggers zoals verzekeraars en pensioenfondsen biedt financiering aan het MKB volgens hem mooie rendementskansen, terwijl het de diversificatie van de portefeuille ook nog eens verbetert. 

Extra premie

Hoewel nog nauwelijks ontgonnen, hebben we het over een enorme schuldmarkt. Blanchoz: “Van de 24 miljoen bedrijven in Europa geven minder dan 1000 bedrijven beursgenoteerde obligaties uit."

"De rest van de bedrijven zoekt financiering bij de bank, of geeft schuld uit buiten de markt om, zogenaamde private debt. De vraag naar private debt is volgens Blanchoz groot, zeker als het om grote uitgiftes tussen de 40 en 60 miljoen gaat.

“Partijen zijn in deze laagrente-omgeving op zoek naar de extra premie die private debt geeft.”

Terughoudende banken

Maar naarmate meer beleggers jagen op de grote private debt-uitgaven neemt de premie af. Dat veel van de grote schulduitgiftes private equit-gedreven zijn, maakt dit schuldpapier er volgens Blanchoz ook niet aantrekkelijker op.

Nee, liever zoekt hij het een trapje trede lager, bij leningen tussen een half en vijf miljoen. Het zijn de bedragen die te groot zijn voor de crowdfundingmarkt (gemiddeld 100.000 euro per deal), maar die tegenwoordig door banken niet meer zo gemakkelijk worden verstrekt.

Blanchoz: “Strengere regelgeving heeft ertoe geleid dat banken met name terughoudend zijn in het verstrekken van leningen met lange looptijden. Daarnaast eisen banken garanties die bedrijven niet altijd kunnen geven."

"Zeker bij bedrijven die het moeten hebben van het leveren van diensten, zijn er weinig borgstellingen voor handen. Daarnaast kan ook tijd een factor zijn. Voor het beoordelen van een leningsaanvraag heeft een bank al snel drie maanden nodig. Niet elk bedrijf heeft dat geduld.”

Schaalgrootte is nodig

De bedrijven, die tot de doelgroep horen van de financieringsoplossing van Blanchoz en zijn team, zijn de ruggengraat van de economie. Beleggen in MKB-bedrijven is volgens Blanchoz beleggen in de echte economie.

Om deze belegginscategorie succesvol in de markt te kunnen zetten is schaalgrootte nodig. Alleen dan kunnen de kosten voldoende omlaag worden gebracht.

“Daarom hebben wij het proces zo veel mogelijk geautomatiseerd en gestandaardiseerd. Bovendien werken wij samen met partners.” Doel is leenaanvragen binnen vijf weken te hebben afgehandeld.

Flinke risicopremie

De leningen hebben looptijden van vijf tot acht jaar. Dat is langer dan waarmee  banken werken. Bovendien is de rente niet variabel maar vast. Daarnaast wordt de lening tijdens de looptijd in vaste perioden en in gelijke bedragen afbetaald.

Borgstellingen zijn er niet, maar er wordt wel gewerkt met convenanten. “We meten elke drie maanden of de schuldpositie binnen de afgesproken criteria blijft. Zo niet, dan is er sprake van een technisch default.” 

De rente die de MKB-bedrijven betalen, bedraagt volgens Blanchoz tussen de 6% en 12%. “Ja, dat is fors, maar dat is voor het risico dat er wordt genomen. Het streven is om de optimale balans te vinden tussen het rendement waarmee beleggers genoegen nemen en wat bedrijven willen betalen. Het is zeker niet de bedoeling dat deze te veel betalen, want dat is ongunstig voor de terugbetaling van de lening.

Lancering eerste fonds

In het Verenigd Koningrijk wordt waarschijnlijk begin volgend jaar het eerste SME Alternative Financing Fund van BNP Paribas Asset Management gelanceerd. Het streven is om beleggers een jaarlijks nettorendement van tussen 6% en 8% te bieden, waarbij de defaultratio onder de 2% blijft.

Beleggers die in het fonds participeren doen dat niet alleen. Ook BNP Paribas zelf doet mee met een minderheidsbelang.

“Daarmee toont het zijn commitment, zonder dat het de overige beleggers in het fonds overschaduwt,” vertelt Blanchoz. Het doelkapitaal van het eerste SME Alternative Financing Fundbedraagt 300 miljoen euro. 

Groeiende ondernemingen

De eerste leningen zijn inmiddels verstrekt: aan een gespecialiseerd uitzendbureau en een serviceprovider voor grote supermarkten. Meerdere aanvragen zijn thans in behandeling.

Volgens Blanchoz is er heel veel ruimte voor groei. “Alleen al de Britse markt is tientallen miljarden groot. Ons streven is om jaarlijks een miljard euro pan-Europees uit te lenen. Het mooiste is om bedrijven met een groeiend aantal werknemers te financieren.”

Recessieproof

Ook zonder deze zingeving zijn er genoeg redenen te bedenken waarom SME credit een verstandige belegging is. Het biedt immers aanvullende spreiding, geeft een hoge rente, biedt inkomen over veel jaren en kan dankzij de door Blanchoz gepredikte standaardisatie relatief goedkoop worden aangeboden. 

Maar wat als een nieuwe crisis voor de deur staat? Of als de Europese rentes weer een keer gaan stijgen?

Blanchoz: “Als er een crisis komt, dan zullen high yield-bedrijven het lastiger krijgen dan de door ons geselecteerde bedrijven. Die kennen een stabiele cashflow en voldoen aan strenge ESG-criteria."

"MKB-bedrijven zijn in de regel minder cyclisch dan veel grote beursgenoteerde bedrijven, wat de kans op default kleiner maakt. Ook stijgende rentes zijn niet snel een probleem. De rentepremie is zo groot dat stijgende staatsrentes niet snel concurrerend worden.” 

Geschreven 13 november 2018.

 

Lees meer

Assetallocatie