Nieuws

Robeco: "Kijk verder dan de VS"

Robeco rekent op een comeback van aandelen én obligaties uit de opkomende markten. Ook waarde-aandelen kunnen na tien jaar eindelijk weer outperformen, aldus hoofdeconoom Léon Cornelissen en portefeuillemanager Jeroen Blokland.

Robeco is door met z'n beleggingsvooruitzichten van volgend jaar. In de Investment Outlook 2019 geen Amerikaanse recessie en ook over de beursgevolgen van pijnpunten Brexit en de Italiaanse schuldenberg is hoofdeconoom Léon Cornelissen zeker niet negatief.

"De Amerikaanse economie doet het natuurlijk geweldig," aldus Cornelissen. Wel constateert hij dat de Amerikaans begrotingsdiscipline overboord is gegooid. "Ik verwacht dat er wat aan de infrastructuur zal gebeuren. Ook ligt een belastingverlaging voor de middenklasse voor de hand." 

Maar terwijl de Amerikaanse overheid stimuleert, gaat de Fed in gematigd tempo door met renteverhogingen. Geen politieke druk die dat verandert. Dat heeft volgens Cornelissen beleggingsconsequenties: "In de afgelopen jaren was de keuze voor aandelen eenvoudig gemaakt. TINA (There Is No Alternative) heerste. Door de stijgende Amerikaanse rente worden Treasuries steeds interessanter. Als medio volgend jaar de recessie-angst de kop opsteekt, dan kan er een draai naar Treasuries komen."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

China heeft het lastig

De Chinese economie draait volgens Cornelissen zwak en zal weer gestimuleerd worden. De verhoging van de Amerikaanse invoerrechten is geen goede zaak.

Volgens Cornelissen heeft China daarop gereageerd door de eigen munt yuan te verzwakken. Dat is goed voor de export, maar heeft volgens hem ook zijn schaduwkanten. "Het lokt kapitaalexport uit. Vermogende Chinezen zijn er niet blij mee."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Cornelissen ziet de handelsspanningen tussen de VS en China niet snel eindigen. "Op onderhandelingsgebied gebeurt en weinig, en er is ook weinig ruimte voor een vergelijk. De VS heeft een verlanglijstje van 85 punten ingeleverd. China is bereid over één derde van deze punten te praten. Het heeft al aangeven het eigen economische beleid niet aan te passen. Dit conflict kan dus nog wel een tijdje voortduren, al weet je het met Trump nooit."

"Er is weinig ruimte voor een handelsakkoord tussen de VS en China"

Europese (non)problemen

Europa groeit onderwijl gematigd door, waarbij ook de inflatie zich rustig houdt. Dat de feitelijke inflatie nu boven de 2% ligt, is volgens Cornelissen puur te wijten aan de recente stijging van de olieprijs. "Draghi zou de geschiedenis kunnen ingaan als de ECB-president die nooit de rente heeft verhoogd."

Maar belangrijker dan de ontwikkeling van de EU-inflatie zijn de twee hoofdpijndossiers Brexit en Italië die de nodige aandacht vragen. Over het verloop van de Brexit maakt Cornelissen zich geen al te grote zorgen.

Cornelissen: "Het mooie van Brexit is dat er een einddatum is. Op 29 maart verlaat het VK de EU. Een harde Brexit betekent chaos. De kans daarop is niet groot. Mocht het toch gebeuren, dan verwacht ik dat de Britse regering binnen een paar weken overstag gaat en kiest voor een overgangsregeling, waardoor er weinig verandert. Dat heb je een Brexit in name only. Het VK betaalt mee aan de EU maar heeft verder niets te zeggen."

Voor het schuldenprobleem Italië bestaat geen einddatum. Voor Brusselse sancties is de Italiaanse regering volgens Cornelissen niet bang. Dat geldt wel voor de tucht van de markt, geleid door de Lords van de Spread. "Het verschil met de Duitse tienjaars bedraagt inmiddels 300 basispunten. Als dat renteverschil verder oploopt, dan krijgen Italiaanse banken een kapitalisatieprobleem."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Uiteindelijk zal de Italiaanse regering volgens Cornelissen wel buigen. "Met name de achterban van Lega, het bedrijfsleven in Noord-Italië, zal steeds harder morren. Er schijnen ruzies te zijn in regering. Speculaties over nieuwe verkiezingen nemen toe. De tucht van de markt zal de Italiaanse regering disciplineren."

"De tucht van de markt zal de Italiaanse regering disciplineren"

Als de Brexit van tafel is en het Italiaanse probleem ook, dan kan de Duitse rente omhoog en dat is natuurlijk gunstig voor Europese banken.

Beleggingsvoorkeuren Robeco

Voor 2019 houdt Robeco ernstig rekening met een comeback van zowel aandelen als obligaties uit opkomende markten. Voor aandelen uit de volwassen markten geldt het omgekeerde. Ook grote delen van de obligatiemarkt in de volwassen landen kunnen in 2019 beter worden gemeden. "De aantrekkelijkheid van Europese bedrijfsobligaties neemt bijvoorbeeld af, want de ECB koopt minder op." vertelt Jeroen Blokland, onder meer verantwoordelijk voor de Robeco One-fondsen.

En Amerikaanse aandelen? Blokland: "De risicopremie op Amerikaanse aandelen is de laatste jaren extreem gedaald. Alle risico's zijn inmiddels uitgeprijsd. Hoewel de VS geldt als een defensieve aandelenmarkt, bieden andere regio's betere kansen."

Kansen EM

Die betere kansen ziet Blokland met name in de opkomende landen. Hij somt op:

    1. "Het economische groeiverschil met volwassen landen neemt toe. Zwakke opkomende landen, zoals Brazilië en Rusland herstellen, terwijl de groei van de volwassen landen teruggaat naar het langetermijngemiddelde."
    2. "Opkomende landen zijn hard geraakt door de stijging van de dollar. Als beleggers in de tweede helft van 2019 inspelen op het einde van de rentestijgingen in de VS, kan de overwaardering van de dollar teruglopen."
    3. "Aandelen in de opkomende markten zijn veel goedkoper geworden. De waardering is nu redelijk. Goede kansen bieden bijvoorbeeld Chinese A-shares. De grote indexbouwers nemen meer A-shares in hun indices op. Dat stimuleert automatisch vraag uit de passieve hoek. Dat de Chinese regering meer gaat stimuleren, is ook positief, net als de verbetering van de Chinese winstontwikkeling."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Liever waarde-aandelen

Blokland acht de tijd rijp om meer in waarde-aandelen te zitten. "Als centrale banken gaan normaliseren, dan stijgen de rentes en daar hebben met name cyclische bedrijven last van. Daarnaast zijn waarde-aandelen in de afgelopen tien jaar stelselmatig achtergebleven op groei-aandelen. Het waarderingsverschil is nu historisch groot."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Obligatiezorgen

Voor obligatiebeleggers breekt volgens Robeco wederom een moeilijk jaar aan. Nu we steeds later in de cylcus zitten, lopen de defaults weer op. "Dat is niet goed voor Europese bedrijfsobligaties, zeker niet voor high yield," zegt Blokland. Hij constateert bovendien dat de gemiddelde kredietwaardigheid in de bedrijfsobligatiemarkt flink is verslechterd. "Met de huidige lage Europese rentes is een negatief rendement snel gemaakt."

Over Europese staatsobligaties is Blokland niet enthousiaster. "Er moet veel misgaan om volgend jaar nog aan Europese staatsobligaties te verdienen."

"Er moet veel misgaan om volgend jaar nog aan Europese staatsobligaties te verdienen"

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

 


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?