Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Drie tips voor het handelen in ETF’s

Naast transparantie en lage kosten, is de doorlopende verhandelbaarheid een van de belangrijkste kenmerken van een ETF. Wat betekent dit nu precies en waar moet u op letten bij het aan- of verkopen van een ETF?

Beleggers kunnen hun ETF’s kopen of verkopen tijdens de reguliere handelstijden van de beurs. Net als voor andere doorlopende verhandelbare effecten, bestaat het orderboek op de beurs uit limietorders van andere beleggers en quotes van market makers.

Toch zijn er ook enkele kenmerken waar beleggers rekening mee moeten houden bij het plaatsen van hun ETF-orders.

 1. Houd zelf de controle over de uitvoering van de order
  Limietorders bieden bescherming tegen een slechte orderuitvoering. Tijdens de reguliere handel zijn er dagelijks momenten waarop de bied-laat spread wat groter wordt door onzekere omstandigheden. Dit leidt tot een hogere koers om in te stappen en lagere koers om uit te stappen. Deze tijdelijk grotere spreads kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van de Amerikaanse beurzen die opengaan, berichtgeving van centrale banken, of de publicatie van belangrijke economische data zoals inflatie of banencijfers. Na deze volatiele momenten normaliseren de spreads weer en met een limietorder heeft u zelf de controle over de uitvoering van uw order.

 2. Houd rekening met valuta
  ETF’s worden in verschillende valuta verhandeld. Op Euronext zijn alle noteringen van SPDR ETF’s in euro. Bij de prijsvorming van een ETF die Amerikaanse aandelen volgt wordt rekening gehouden met de euro-dollarkoers. In 2018 is de dollar aanzienlijk sterker geworden. Dus zelfs als de Amerikaanse aandelen op hetzelfde niveau waren gebleven, dan had u als beleggers een positieve koersontwikkeling gezien als gevolg van de sterkere dollar. Dit kan natuurlijk ook de andere kant op gaan als de euro sterker zou worden ten opzichte van de dollar.

 3. Laat u niet afleiden door een laag handelsvolume
  Het handelsvolume van ETF’s geeft niet altijd een getrouw beeld van de daadwerkelijke handel. Vooral als slechts naar één handelslijn van een ETF gekeken wordt, dan lijkt het volume vaak laag. Beleggers moeten rekening houden met het feit dat ETF’s op verschillende beurzen verhandeld worden.
  Daarnaast vindt ook veel handel buiten de beurs om plaats. Deze wordt tegenwoordig wel achteraf gerapporteerd, maar is meestal niet zichtbaar op de reguliere beurs. Met een limietorder krijgt een belegger toegang tot de volledige liquiditeit van de verschillende ETF’s en uiteindelijk tot de onderliggende effecten. Marketmakers kunnen immers nieuwe ETF-units creëren of vernietigen in de primaire markt bij de ETF-issuers.

Powerhouse of sectors

Meer achtergrondinformatie over de handelslijnen vindt u op de productpagina’s van SPDR ETF’s

State Street SPDR ETF’s publiceert regelmatig interessante artikelen over sectorbeleggen. U vindt alle recente informatie terug op de website.

Van 8 tot en met 12 oktober vindt u de SPDR Sector-ETF-special op IEXProfs, met iedere dag nieuwe, interessante artikelen op het gebied van sectorbeleggen.

Onderdeel van de special is het gratis webinar. Schrijf u hier in.

Hierin legt Philippe Roset, hoofd van SPDR ETF’s Nederland, uit waarom sectorbeleggen interessant is, gaat hij in op de voordelen van beleggen via sector-ETF’s en deelt hij zijn favoriete sectoren voor Q4 2018.

Lees meer

De impact van het coronavirus