Nieuws

Geen extra Amerikaanse renteverhogingen!

In tegenstelling tot wat de markt verwacht, denkt CIO Bob Browne van Northern Trust AM dat de Fed de rente dit jaar NIET meer zal verhogen.

Er staan dit jaar nog twee renteverhogingen op de planning van de Amerikaanse Fed, zo verwachten de meeste analisten. Volgens Bob Browne, Chief Investment Officer van vermogensbeheerder Northern Trust AM, zijn dat er twee te veel.

Ondanks de brede verwachting dat de beleidsrente nog verder wordt verhoogd en dat de inflatie verder stijgt, is de rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar recent weer afgenomen.

Dit heeft volgens Browne te maken met het feit dat langetermijn-obligatiebeleggers niet de klassieke fout begaan waar amateurbeleggers zich nog wel eens schuldig aan maken en dat is extrapolatie, ofwel het simpelweg doortrekken van trends van nu naar de toekomst.

“Soms is het weer van vandaag de juiste voorspeller van het weer van morgen, maar het is nooit een goede voorspeller van het weer over een jaar,” aldus Browne.

Lange rente zegt anders

Northern Trust verwacht dat de Amerikaanse economie zich de komende 6 maanden zeer gunstig zal blijven ontwikkelen, maar vanaf begin 2019 zal er een vertraging gaan plaatsvinden. Dat is het gevolg van een hogere rente in combinatie met het wegebbende effect van de belastingverlagingen.

Browne: "De lange rente geeft aan dat de economie in 2019 niet net zo zal floreren als in 2018. De Fed moet zich daarom realiseren dat hoe sneller de rente omhoog gaat, hoe eerder deze verhogingen weer moeten worden teruggedraaid."

Northern Trust verwacht dat de Fed dit voor september ook zal inzien, waardoor het rentewapen dit jaar alsnog wordt opgeborgen. Dat zou natuurlijk positief zijn voor Amerikaanse aandelen en high yield-obligaties, die volgens Browne dan ook aantrekkelijk blijven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus