Nieuws

Lukas Daalder: Een man met een mening

Lukas Daalder werd kort voor oudjaar door de lezers van IEXProfs uitgeroepen tot Dutch Investment Influential 2017. Wat wil hij zijn beleggingscollega's dit beursjaar meegeven?

Lukas Daalder, CIO van Robeco Investment Solutions, is officieel de Dutch Investment Influential 2017. Van harte! Opvallend is dat Daalder daarbij zijn eigen baas, Robeco-CEO Gilbert Van Hassel, het nakijken heeft gegeven. Maar bij deze verkiezing gaat het niet om de hoogste in rang, maar om invloed binnen de Nederlandse beleggerscommunity.

Reden genoeg om even met Lukas Daalder te bellen. Want kwam de prijs voor hem als een grote verrassing?

“Een grote verrassing is overdreven. Maar ik ben zeker blij met de uitkomst. Het is altijd leuk om een titel te winnen, zeker aan het einde van het jaar.”

Enig idee waarom jou deze eer te beurt viel?

“Ik geniet enige bekendheid door mijn column in het FD en door mijn dagelijkse blog Best of the Web. Ik ben daarnaast gemakkelijk benaderbaar. In mijn publicaties laat ik mij ook niet leiden door louter commercieel belang. In Best of the web neem ik ook links van concurrerende beleggingsinstellingen op. Ik deel gewoon graag kennis. Ik denk ook dat mensen mij zien als een zelfstandige denker die zich niet voor het karretje van zijn werkgever laat spannen.”

Wat is er nodig om invloed te hebben in de wereld van beleggen?

“Visie en een eigen mening. Wie niet verder komt dan het vertellen van het consensusverhaal is een grijze muis. Voor mij is de consensus het uitgangspunt. Ben ik het ermee eens? Ik probeer er vanuit verschillende kanten naar te kijken. Dat is wat actieve beleggers waarderen. Juist zij zijn altijd op zoek naar dwarse invalshoeken.”

"Wie niet verder komt dan het vertellen van het consensusverhaal is een grijze muis"

Ben je helemaal vrij in je columns?

“Ja, als het over financiële markten en economie gaat, schrijf ik op wat me opvalt, of waar ik me over verbaas. Er zijn uiteraard onderwerpen waar ik iets voorzichtiger mee ben, maar dat is de zelfcensuur die ik opleg. Vanuit mijn expertise als beleggingsstrateeg schrijf ik vrijuit en schop ik als dat nodig is tegen heilige huisjes aan en dat is wat mensen waarderen.”

Is Lukas Daalder een market mover?

“Zeker niet. In Nederland kunnen alleen grote partijen als PGGM en APG de markt in beweging zetten, al zal dat slechts van korte duur zijn. Daar is de markt te groot voor en Nederland veel te klein. In vergelijking met grote internationale beleggingsgrootheden, zoals Warren Buffett, is mijn invloed ook zeer beperkt.”

Wie is een beleggersvoorbeeld voor jou?

“Dat is Barry Ritholtz van The Big Picture. Naast het updaten van zijn eigen website maakt hij ook inspirerende podcasts, getiteld Masters in Business, voor Bloomberg. Hij is van alle markten thuis en in staat alle beleggingsfacetten helder naar voren te brengen. Als ik iemand zou moeten volgen dan is hij het.”

Welke beleggingswijsheid wil jij jouw beleggingscollega's meegeven? Ofwel, wat zou je dit jaar met jouw invloed willen bereiken?

“Laat ik mij beperken tot mijn visie op de aandelenmarken. Die zijn, zoals iedereen weet, behoorlijk opgelopen. Sterker, zij hebben de reële economie achter zich gelaten. De koersen stegen harden dan de winsten. Dat is de reden dat fundamentele analisten lange tijden afwachtend zijn geweest. Die houding is vervolgens aangepast, omdat de markt door momentum, liquiditeit en sentiment verder omhoog wilde. Nu bestaat het grote risico dat iedereen maar blijft kopen totdat het misgaat. Dat is het bekende go-met-de-flow-verhaal. Mijn reactie hierop is: Only dead fish go with the flow. Deze beurswijsheid lijkt me passend voor 2018. Geloof niet dat het goed blijft gaan.”

En voor wie de uitslag van Dutch Investment Influential 2017 nog niet heeft gezien:

Top 10 invloedrijkste beleggingsprofessionals 2017

  1. Lukas Daalder (Robeco) 69,7%
  2. Gilbert Van Hassel (Robeco) 65,1%
  3. Jorik van den Bos (Kempen Capital Management) 59,4%
  4. Lars Dijkstra (Kempen Capital Management) 58,7%
  5. Jack Neele (Robeco) 57,4%
  6. Jaap van Duijn (voorheen Robeco)57,4%
  7. Léon Cornelissen (Robeco) 54,6%
  8. Willem Burgers (Add Value Fund) 54,4%
  9. Frederik van Beuningen (Teslin) 52,6%
  10. Sandor Steverink (APG) 50,8%

DII, zoals wij het bij IEXProfs kortweg noemen, draait echter niet alleen om de verkiezing, maar vormt met nieuws en interviews het hele jaar een vast deel van de website en het IEXProfs magazine. Tot snel dus.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen