Nieuws

Contraire beleggers kopen nu Amerikaanse aandelen

Op basis van de koersbewegingen zou u het misschien niet zeggen, maar de meeste vermogensbeheerders zijn al lange tijd ondergewaardeerd VS. Een contraire belegger maakt daar gebruik van.

Een contraire belegger zou nu moeten beleggen in Amerikaanse aandelen en obligaties en minder in aandelen uit Europa, Japan en de opkomende markten. 

Blogger Urban Carmel baseert zich op de regelmatig uitgevoerde peilingen van Bank of America Merrill Lynch onder vermogensbeheerders wereldwijd.

Daaruit blijkt dat de VS ondanks het feit dat de aandelenkoersen daar dit jaar beduidend sneller zijn gestegen dan elders, toch ondergewaardeerd worden in de portefeuilles van institutionele beleggers. Voor een contraire belegger is dat een duidelijk signaal om nu in te stappen, voor de grote horde komt.

Cash neutraal

Andersom geldt dat voor Europa, Japan en de opkomende markten. Deze regio's waren juist overgewaardeerd in portefeuilles. Als dat verandert zal dat dus een drukkend effect hebben op de koersen. 

Dat effect kan nog worden versterkt doordat vermogensbeheerders inmiddels ook niet meer zoveel cash hebben. Eerder dit jaar waren de cashposities nog veel hoger dan historisch gezien normaal.

Nu zijn de cashposities nog maar 4,5%, wat hoogstens neutraal kan worden genoemd. Het is in ieder geval geen koopsignaal.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen