Nieuws

Family offices moeten niet alles zelf willen doen

Families met veel vermogen kiezen er vaak voor het vermogensbeheer in eigen handen te nemen om zo hoge managementvergoedingen te voorkomen, maar er wordt vaak onderschat hoe moeilijk het is om alle facetten van het beheer goed te beheersen.

Alleen in de Verenigde Staten zijn er ongeveer 5500 tot 6500 family offices met een beheerd vermogen van meer dan 4000 miljard dollar. Voor de family offices is het bijna een sport om het beheer in eigen hand te nemen, maar makkelijk is het niet.

Vooral niet voor de kleinere family offices die niet de middelen hebben om alles wat hoort bij een goed beheer zelf te doen. Dat stelt Ben Carlson van Ritholtz Wealth Management in zijn blog op A wealth of common Sense.

Op zich lijkt het logisch voor een family office met honderden miljoenen op de bank om dure externe managers uit de weg te gaan en zelf te gaan voor hoge rendementen, maar volgens Carlson wordt vaak onderschat wat er allemaal komt kijken bij het beheer van grote portefeuilles.

Private equity

Hiervoor is goed personeel nodig, maar die zijn niet makkelijk verkrijgbaar door de concurrentie van hedgefondsen en beleggingsfondsen.

Vooral bij directe investeringen in particuliere bedrijven en andere alternatieve beleggingen is het oppassen geblazen omdat daar veel expertise voor nodig is die veel family offices ontberen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?