Nieuws

Nobelprijswinnaar Shiller ziet markt (nog) niet crashen

Aandelen zijn volgens elke maatstaf peperduur, maar toch is een forse correctie niet in zicht. Daarvoor zijn beleggers nog niet bang genoeg, schrijft Nobelprijswinnaar Robert Shiller.

De aandelenmarkt is duur, erg duur zelfs. En toch is de kans op een crash klein, betoogt de Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Robert Shiller in de New York Times. Wat mist zijn de angstaanjagende verhalen in de media die beleggers aanzetten tot massale uitverkoop van aandelen.

Shiller haalt een quote aan van de beroemde econoom John Maynard Keynes die begin vorige eeuw stelde dat slimme beleggers niet op zoek zijn kwaliteitsaandelen, maar naar aandelen waarvan beleggers denken dat andere beleggers ze mooi vinden.

Het is een soort piramidespel dat heel lang door kan gaan tot er een moment komt dat er steeds meer verhalen verschijnen in de media over mensen die de markt omschrijven met termen als waanzinnig of die hem vergelijken met de tulpenbubbel in Nederland gedurende de Gouden Eeuw.

Bitcoin

Hoe meer van dit soort verhalen het licht zien, des te meer groeit de angst en de kans dat de markt ineenklapt.

Volgens Shiller zijn we daar nog niet. Een uitzondering is de cryptomunt bitcoin waar de prijzen inderdaad elke relatie met de werkelijkheid lijken te hebben verloren. Maar reden voor zorg is dat volgens Shiller nog niet omdat bitcoin met 100 miljard dollar een betrekkelijk kleine markt is, niks vergeleken met de duizenden miljarden die er in aandelen omgaan.

C.A.P.E.

Dat wil nog niet zeggen dat de markt niet duur is. Shillers favoriete waarderingsmethode voor aandelen is C.A.P.E. (ook wel Shiller P/E). Dat is de koers-winstverhouding aangepast voor cyclische golven. Deze ratio ligt in de VS boven de 30 terwijl het gemiddelde sinds 1881op 16,8 ligt. Er waren slechts twee perioden met hogere waarderingen: in 1929 toen de ratio 33 bereikte en tussen 1997 en 2002 toen hij opliep tot 44.

In beide perioden werd de crash voorafgegaan door een reeks waarschuwingen in kranten waarin meestal het woord tulpenmanie viel. Daar is ook nu het wachten op. Meldt Shiller.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus