Nieuws

Joanne Kellerman vertrekt bij Single Resolution Board

De Nederlandse ex-DNB-bestuurder Joanne Kellerman vertrekt als uitvoerend bestuurder van de Single Resolution Board.

De Nederlandse ex-DNB-bestuurder Joanne Kellerman vertrekt als uitvoerend bestuurder van de Single Resolution Board. In een interview met het FD geeft Kellerman aan dat ze op zoek gaat naar een bredere rol.

Verder speelt mee dat haar werk in Brussel moeilijk te combineren valt met haar privéleven. Kellerman heeft een gezin in Nederland. De SRB is een van de drie onderdelen van de Europese Bankenunie.

Deze unie moet toezicht houden op Europese banken. De SRB is in 2015 opgericht. Kellerman verliet het bestuur van De Nederlandsche Bank om als uitvoerend bestuurder van de SRB aan de slag te gaan.

De SRB heeft als taak om faillissementen van Europese banken in goede banen te leiden. Recent heeft de SRB nog een rol gespeeld bij de overname van de Spaanse bank Banco Popular door het eveneens Spaanse Santander. Santander nam de tegoeden en de schulden van de bank over voor het symbolische bedrag van één euro.

Discusssie

In de meeste noordelijke landen is rond de uitbraak van de kredietcrisis in 2008 veel belastinggeld gebruikt om banken te redden. Als er nu door de SRB een fonds zou worden opgericht om banken te redden, is de (noordelijke) vrees dat veel van dit geld naar banken in zuidelijke landen zou gaan. Deze zijn op dit moment nog fragieler.

De discussie over de rol van de SRB is geen reden voor Kellerman om te vertrekken, zo vertelt ze in het FD. Ze noemt haar werk ontzettend leuk en interessant, maar ook specialistisch en technisch.

Toen Kellerman indertijd aantrad als directeur van DNB was ze het eerste vrouwelijke bestuurslid van De Nederlandsche Bank.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen