Banken zoeken personeel Ondanks de chronische afname van het aantal banen in de financiële sector (-60.000 banen in tien jaar) staan er wel meer vacatures open. 23 augustus 2017 09:30 • Door IEXProfs Redactie De Nederlandse economie beleeft een spectaculaire groeifase. Dit jaar verwacht het CPB dat het bruto binnenlands product met maar liefst 3,3% toeneemt, en ook voor 2018 ziet het er niet slecht uit. Voor de arbeidsmarkt is dat geweldig nieuws. Volgens het CBS kwamen er de afgelopen twaalf maanden 199.000 banen bij, de grootste toename sinds 2008. Maar er zijn twee sectoren die niet delen in de feestvreugde. Dat zijn landbouw en visserij en.... de financiële sector. In de financiële sector gaan volgens een schatting van het UWV dit jaar 7000 banen verloren, en dat is nog maar een topje van de ijsberg. De afname van banen is namelijk een proces dat volgens Banken.nl al tien jaar gaande is, niet alleen in Nederland maar in heel Europa. "Er is geen grote bank te vinden die sinds 2008 niet in het nieuws is gekomen door reorganisaties of massa-ontslagen," aldus de website voor nieuws uit de bank- en verzekeringssector. Neerwaartse trend Sinds 2008 zijn er 60.000 banen verloren gegaan, ofwel 21% van het totaal. En als McKinsey & Company geloofd mag worden dan is het leed nog lang niet geleden. Onlangs berekende de consultant dat robots in de komende jaren nog eens 30% van de bancaire banen overnemen. Deze neerwaartse trend heeft twee oorzaken. Door de kredietcrisis moesten banken nog scherper op de kosten letten om weer winstgevend te worden. Dat resulteerde in het ontslaan van mensen. Daarnaast zijn er maar weinig sectoren waar de digitalisering en automatisering zo hard toeslaat als in de bankensector. Wel meer vacatures Opmerkelijk aan de nieuwste cijfers van het CBS is dat er parallel aan de afname van banen wel meer vacatures open staan. Dit is een tendens die volgens het UWV al een tijdje gaande is. Het vroegere arbeidsbureau verklaart dit uit het feit dat werknemers in de bankensector steeds vaker hun heil zoeken in andere sectoren in plaats van af te wachten tot ze boventallig worden verklaard. Dat schept ruimte voor nieuwkomers. Het gaat daarbij vooral om financieel-administratieve en commerciële banen, terwijl ook IT’ers en personeel voor klantenservice gevraagd zijn. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.