Nieuws

China is er nog lang niet

"We zullen niet volop Chinese staatsobligaties en bedrijfsobligaties in lokale valuta kopen omdat we ze fundamenteel onvoldoende aantrekkelijk vinden", aldus het EM-team van Candriam.

Buitenlandse beleggers makkelijker toegang bieden tot de Chinese kapitaalmarkten is een bewust beleid van de Chinese beleidsmakers. De yuan wint hiermee verder aan belang als internationale munt en China verlicht ondertussen de druk op de financiële rekening en de munt, aldus Candriam's Diliana Deltcheva (Head of Emerging Markets Bond Management) en Julien Fabre (Emerging Market Debt Fund Manager). 

Maar het is nog een lange weg naar de liberalisering van de kapitaalmarkten in China. "De risico's rond de schuldafbouw van de Chinese economie zijn op middellange termijn groot en die risico's zijn voorlopig nog niet volledig verrekend in de koersen van de Chinese activa."

"In afwachting van het partijcongres dit jaar wist de overheid de algemeen verwachte herbalancering van de economie uit te stellen, evenals de herstructurering van de zware productiebedrijven in handen van de staat. Kapitaaluitstromen ontmoedigen maakt deel uit van die kunstmatige stabilisering."

Short in de yuan

In 2014-15 hebben buitenlandse beleggers de beleids- en communicatieblunder van de Chinese regering meegemaakt, evenals het effect van weinig transparant bestuur bij de overheid, de banken en de bedrijvensectoren. Sinds 2016 is de volatiliteit op de valuta- en de aandelenmarkten echter afgenomen en zijn de meeste analisten van mening dat pogingen om de hefboom af te bouwen of een Chinese harde landing er enkel op middellange termijn zullen komen, aldus Deltcheva en Fabre.

"Daarom geloven wij dat de marktpositionering in de munt neutraal is. De combinatie van hoog beleidsrisico en de mindere aandacht bij beleggers kan mogelijk gevaarlijk uitpakken. Wij blijven voorzichtig en behouden een shortpositie in de yuan als hedge tegen Chinese risico's in ons fonds van groeimarktobligaties in lokale valuta."

"We zullen niet volop Chinese staatsobligaties en bedrijfsobligaties in lokale valuta gaan kopen, omdat we ze onvoldoende aantrekkelijk vinden op basis van de fundamentals. Ter vergelijking, de GBI-EM GD-index biedt een rendement van 6,3%, terwijl de Chinese staatsobligaties een rente van 3 tot 4% bieden en 5% voor bedrijfsobligaties van hogere kwaliteit."

Duratie is niet aantrekkelijk

"Aangezien de data onvoldoende betrouwbaar en kwalitatief zijn, kunnen we onze relatieve valuta- en lokale obligatieanalyse niet makkelijk uitbreiden naar China. Naast de schuldafbouwrisico's op middellange termijn, bevindt China zich momenteel niet op een punt in zijn economische cyclus waarop de beleggers duratie aantrekkelijk zouden vinden."

China zit midden in een monetaire en financiële verstrakking doordat de Chinese centrale bank een gedisciplineerde schuldafbouw van het schaduwbanksysteem probeert uit te rollen. Dat proces zal waarschijnlijk aanhouden zolang de pijn voor de economie beheersbaar blijft, aldus de emerging market-beleggers.  

"De impact van de krappere financiële en liquiditeitssituatie op de rentecurve van de staatsobligaties is, in het beste geval, onbepaald, en op die voor de bedrijfsobligaties ronduit negatief. Daarom zien wij meer argumenten voor kapitaaluitstromen en muntdepreciatie dan voor instromen naar de lokale aandelen- of obligatiemarkten."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie