Nieuws

Goudlokje nekt obligaties opkomende markten

Obligaties uit opkomende markten hebben beleggers dit jaar een fantastisch rendement opgeleverd. Het tweede halfjaar wordt een stuk lastiger verwacht BlackRock.

Blackrock verwacht dat obligaties uit opkomende markten een wisselvallig tweede deel van 2017 tegemoet gaan. Het fantastische eerste halfjaar zal niet worden herhaald, maar BlackRock verwacht wel een licht positief rendement van 2% tot 3%.

Dat schrijven Pablo Goldberg en Sergio Trigo Paz, twee topmanagers van de afdeling Emerging Markets Fixed Income in een outlook voor het derde en vierde kwartaal. Wat volgens Goldberg en Paz vooral belangrijk zal zijn, is of het geloof in een zogenoemd goudlokje-scenario wegebt.

Goudlokje symboliseert de harmonieuze combinatie van hoge groei en lage inflatie. Vooral eind jaren negentig ten tijde van de nieuwe economie was dit een populaire theorie.

Geloven in Goudlokje

Net als het bordje pap van de kleine beer uit het beroemde sprookje - niet te heet, niet te koud – draait in het Goudlokje-scenario de economie precies goed: snel, maar niet zo snel dat inflatiedruk ontstaat die door een snelle monetaire verkrapping moet worden bestreden.

In het eerste halfjaar was het geloof in Goudlokje behoorlijk groot. Overal in de wereld - van de VS tot Europa en opkomende markten - trok de economie aan zonder dat de inflatie echt gevaarlijke vormen aannam. Donald Trump zwengelde een en ander nog verder aan door zijn plannen gericht op een reflatie van de Amerikaanse economie.

Zo langzamerhand begint het sprookje van de drie beren en het jonge meisje met de blonde haren echter barsten te vertonen. In Europa en Japan is weliswaar nog altijd sprake van een zeer ruim monetair beleid, lage inflatie en aantrekkende groei, maar voor de Verenigde Staten geldt dat niet.

Eind van de businesscycle

In de VS is de Federal Reserve langzaam begonnen met het terugdraaien van de ruime geldpolitiek, terwijl de economie sporen van vermoeidheid vertoont. Sommige economen zien hierin een voorbode dat de zogenoemde businesscycle ten einde loopt, zeker als de Amerikaanse president moeite blijft houden met het doorzetten van zijn economische stimuleringsprogramma.

Voor opkomende markten - die sterk afhankelijk zijn van de richting van de Amerikaanse economie en de dollar - kan dat volgens BlackRock in de tweede helft van 2017 stevige schokken veroorzaken. Toch blijven de twee vermogensbeheerders, met samen 20 miljard dollar onder beheer, wel positief over de opkomende markten omdat op de iets langere termijn het groeiherstel zal doorzetten.

Voor beleggers betekent dit het volgens Goldberg en Paz dat het een stuk moeilijker wordt de winnaars eruit te pikken. In de eerste helft van 2017 waren beleggers het best af met een indexfonds omdat alles omhoog ging. In de tweede helft is volgens hun beter om toevlucht te zoeken tot een actief gemanaged fonds dat de winnaars kan onderscheiden van de verliezers.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus