Nieuws

Welke sectoren profiteren van verkiezing Macron?

Kleinere bedrijven zullen het meest baat hebben bij de verkiezing van Emmanuel Macron tot president van Frankrijk.

Dat stelt Caroline Gauthier, de fondsbeheerder van het Amundi Fds Equity Euroland Small Cap fund.

In de aanloop naar de verkiezing had ze de weging van Frankrijk in haar portefeuille verlaagd. Nu de uitslag bekend is, heeft ze dat teruggedraaid. “We verwelkomen de keuze van een president die positief staat tegenover het bedrijfsleven,” aldus Gauthier.

“Het betekent namelijk dat het gemiddelde belastingniveau voor bedrijven zal dalen. Dit is gunstig voor kleinere en middelgrote bedrijven. Deze betalen immers een groot deel van hun belastingen in Frankrijk.”

Arbeidsmarkt wordt flexibeler

Macron is volgens Gauthier niet alleen pro-business, maar ook pro-Europa. Dit heeft volgens haar tot gevolg dat hij nieuwe arbeidswetgeving zal invoeren, waardoor de arbeidsmarkt flexibeler wordt.

Ook daar zullen bedrijven van profiteren. Gauthier heeft op dit moment 24% van haar portefeuille in Franse aandelen belegd. Voor de verkiezingen was dit 19,6%. De weging van Frankrijk in de benchmark bedraagt 16%.

Gauthier heeft een voorkeur voor IT-bedrijven. Ze denkt dat chipproducenten profiteren van de ontwikkelingen op het gebied van robotisering en nieuwe software op het gebied van optimalisatie en visualisering.

Flink belegd in IT

Automatisering is volgens Gauthier een mega-trend, die zowel in opkomende markten als in ontwikkelde landen cruciaal is. In totaal is 10,38% van de portefeuille in IT belegd.

Het fonds heeft 1,96% van fondsvermogen belegd in techbedrijf Outotech, een toeleverancier van de metaalindustrie. Bedrijven die automatiseringsoplossingen bieden zullen volgens Gauthier het komende jaar in trek zijn en daar wil het fonds van profiteren.

Het Amundi Fds Equity Euroland Small Cap fund had de afgelopen drie jaar een rendement van 37,22%. De MSCI EMU Small Cap TR EUR, die volgens Citywire als benchmark moet worden beschouwd, noteerde over dezelfde periode een rendement van 43,49%

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie