Nieuws

Duurzame aandelen zijn toevallig duurder

Duurzame aandelen blijken iets duurder dan gewone aandelen. Maar dat is puur toevallig, blijkt uit een onderzoek van Morningstar.

Morningstar had eerder al onderzocht dat beleggen in duurzame aandelen niet ten koste hoeft te gaan van het rendement. Maar dat zegt op zichzelf nog niets over de waardering van de koersen van duurzame aandelen.

Morningstar bepaalt de mate van overwaardering van een aandeel op basis van een vergelijking van de koers van het aandeel met de fair value die aan het aandeel door analisten wordt toegekend.

Als het aandeel niet door analisten wordt gevolgd hanteert Morningstar een kwantitatieve berekening. Als naar de traditionele Morningstar Eurozone Index wordt gekeken blijkt deze op 31 mei van dit jaar een overwaardering te hebben van 5%.

Duurzame index geconcentreerder

Als dezelfde methode wordt toegepast voor de Morningstar Sustainability Index blijkt de overwaardering 8% te zijn. Op het eerste gezicht blijken duurzame aandelen dus duurder te zijn dan gewone aandelen.

Maar het is noodzakelijk om iets verder te kijken, aldus de fondsbeoordelaar. De index heeft een gewogen karakter waardoor de belangrijkste aandelen in de index een grotere invloed hebben op de uitkomst van de berekening.

De duurzame index blijkt veel geconcentreerder dan de traditionele index. De top tien in de traditionele index bepaalt 20% van de uitkomst, terwijl dit bij de duurzame index 32% is.

Duurder door marktomstandigheden

De waardering van de tien belangrijkste aandelen blijkt bij de duurzame aandelen veel hoger dan in de traditionele index. Bij de traditionele index zijn de aandelen 10% overgewaardeerd, de top tien van de duurzame index is 9% overgewaardeerd.

Dit lijdt bij Morningstar tot de conclusie dat de hogere overwaardering van duurzame aandelen puur het gevolg is van marktomstandigheden.

Als die veranderen kan de traditionele index volgens Morningstar zomaar duurder worden dan de duurzame index.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?