Obligatiehandel niet klaar voor Mifid II Veel obligatiehandelaars en -beleggers zijn niet klaar voor de nieuwe marktregels die op 3 januari 2018 van kracht worden. Dat zal tot boetes en leiden en misschien verlies van vergunningen. 15 juni 2017 08:00 • Door IEXProfs Redactie De nieuwe regels voor de beurshandel komen in een rap tempo naderbij. Voor de aandelenhandel zal dat niet zoveel problemen opleveren, maar wel voor de obligatiehandel. Dat zegt Mifid-expert Bruno de Raveschoot in een gesprek met Citywire. "Mifid II is een enorm grote uitdaging voor de obligatiehandel. Er zijn heel veel nieuwe regels, zowel voor de buy als sell side. En wij denken dat de meeste mensen niet klaar zullen zijn als de regels van kracht worden." Geen uitstel Dat zal volgens De Raveschoot ongetwijfeld consequenties hebben, want een ding is zeker Mifid II is al een keer uitgesteld en een tweede uitstel is hoogst onwaarschijnlijk. Dat heeft Steven Maijoor, voorzitter van de Europese marktentoezichthouder Esma deze maand nog bevestigd. Mogelijke straffen voor vermogensbeheerders en brokers die zich niet houden aan de regels kunnen volgens De Raveschoot boetes zijn en in het uiterste geval het verlies van de vergunning. 3 januari 2018 De nieuwe Europese marktenwetgeving Mifid II zal op 3 januari 2018 van kracht worden. Het doel is de beurs eerlijker en transparanter te maken, beleggers meer bescherming te bieden en de handel efficiënter en voor de consument goedkoper te maken. De Raveschoot is zelf een groot voorstander van Mifid II. Natuurlijk betekenen meer regels ook meer bureaucratie. Zo is het voor de obligatiehandel bijvoorbeeld lastig dat niet elke obligatie een zogenoemde ISIN-code heeft. In de toekomst is dat verplicht. Lagere kosten Tegenover die bureaucratie staan echter ook grote voordelen. De belangrijkste is dat vermogensbeheerders in de toekomst van elke transactie moeten bekendmaken hoeveel deze gekost heeft, en bij welke broker de obligaties zijn gekocht. Deze transparantie zal er volgens De Raveschoot voor zorgen dat effectenmakelaars die teveel vragen, snel zullen verdwijnen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 16:30 Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.