Nieuws

Beleggers neigen weer wat meer naar actief beheer

Grote beleggers gaan op zoek naar meer risico. Alleen maar op de kosten letten, is uiteindelijk niet rendabel. Ook zijn ze niet blind voor de risico's van ETF's.

De voorkeur voor actief beleggen is mede ingegeven door de periode van hogere volatiliteit op financiële markten. Het actiever beleggen is noodzakelijk om te kunnen profiteren van het hogere risicoprofiel van dit soort fondsen. Dat blijkt uit het Natixis Global Asset Management Professional Fund Buyers Report waarvan melding wordt gemaakt door Fundstrategy.

Volgens fondsbeheerders worden de risico’s van een passief fonds onderschat. Zolang de beurs stijgt hebben de passieve fondsen een net rendement, maar ze volgen een negatieve markt ook automatisch. De resultaten contrasteren met eerdere bevindingen van Natixis. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat 60% van de ruim 7.000 benaderde fondsbeheerders denkt dat passieve fondsen hen beschermen in periodes dat het beursklimaat tegenzit.

In 2006 was twee derde van de fondsen van de benaderde beheerders belegd richting actieve fondsen. Slechts een kwart is belegd in passieve fondsen. De voorkeur van de fondsbeheerders gaat uit naar private equity (25%) en grondstoffen (23%). De beleggers verwachten daarentegen dat vastgoed (32%) en hedgefondsen (27%) dit jaar een tegenvallend rendement zullen laten zien.

Politiek

Volgens Matthew Shafer, EVP of International Distribution van Natixis, houden fondsbeheerders de politieke situatie in de wereld scherp in de gaten. Ze zijn vooral waakzaam waar het gaat om macro-economische veranderingen in de Verenigde Staten en Europa. Maar ze zien de toegenomen volatiliteit ook als een mogelijkheid om extra rendement te kunnen behalen.

In het verleden was sprake van een onderverdeling van de beleggingsportefeuille tussen actief en passief beleggen. Shafer constateert dat tegenwoordig sprake is van een productenmix waarbij de kern van de portefeuille bestaat uit zowel actieve beleggingen als beleggingen met een lage volatiliteit. Daaromheen wordt belegd in liquide en illiquide alternatieven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus