Nieuws

Deep throat ziet geen verandering bij ECB na Frankrijk

De ECB vergadert donderdag over het monetaire beleid. Anonieme bronnen zeggen dat het beleid onveranderd ruim blijft.

De aandelenbeurzen zijn na de eerste etappeoverwinning van Emmanuel Macron omhoog geschoten, de economische vooruitzichten voor de eurozone worden steeds beter en de inflatie nadert de grens van 2%. Volgens sommige financieel experts en politici reden genoeg om eens na te denken over een wat krapper monetair beleid, maar de ECB wil hier nog lang niet aan.

Dat schrijft persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen binnen de Europese Centrale Bank. De prijsinflatie in de eurozone bedroeg vorige maand 1,5% en blijft naar verwachting nog jaren onder het maximum van 2%, vertelt een bron. "We moeten daarom heel voorzichtig zijn voordat we veranderingen in het beleid aankondigen."

Zuid versus noord

Het beleid van de ECB bestaat nu grofweg uit twee belangrijke pijlers. Ten eerste wordt geld zo goed als gratis gemaakt door banken tegenwoordig zelfs te laten betalen als ze overtollig geld willen stallen bij de ECB. Ten tweede worden er massaal obligaties opgekocht, de limiet ligt nu bij 2300 miljard euro. Beide instrumenten hebben ten doel dat consumenten en bedrijven het geld laten rollen zodat de economie harder groeit.

Vooral in zuidelijke landen vinden politici het nog te vroeg om hiermee op te houden. Daarvoor is de economie nog te kwetsbaar. Maar er gaan ook andere stemmen op. De president van De Nederlandse Bank Klaas Knot heeft bijvoorbeeld zijn zorgen geuit over het risico van luchtbellen op de aandelen en vastgoedmarkt. Die zorgen worden gedeeld door Bundesbankpresident Jens Weidmann.

Draghi

Een andere probleem is dat de kwalitatief goede obligaties zo langzaam opraken. Dat is iets waar onder andere de Portugese en Duitse centrale banken over hebben geklaagd. In Duitsland gelden staatsobligaties inmiddels zelfs als schaars goed, wat vervelend is voor institutionele beleggers, die soms verplicht zijn hierin te beleggen.

Aanstaande donderdag zal de ECB officieel bekendmaken hoe zij de economische situatie inschat. President Mario Draghi geeft daartoe een persconferentie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie