Nieuws

Internationale M&A-markt op recordniveau

De waarde van grensoverschrijdende fusies en overnames wereldwijd staat op het hoogste niveau van de afgelopen tien jaar.

In het afgelopen kwartaal is de waarde van grensoverschrijdende fusies en overnames wereldwijd op het hoogste niveau van de afgelopen tien jaar beland: 337 miljard dollar. Dit is een stijging van 13% ten opzichte van dezelfde periode in 2016.

De totale M&A-waarden in Q1 van 2017 liggen wereldwijd op het hoogste niveau van de afgelopen twee jaar, met een stijging van 12% ten opzichte van Q1 in 2016.

De cijfers geven blijk van een toenemende vastberadenheid van beleggers om groei te realiseren door middel van strategische transacties, ondanks de huidige economische onzekerheid, complexe regelgeving en de verhoogde dreiging van politieke interventies. Dit blijkt uit het M&A Insights-rapport van Allen & Overy.

China daalt naar vierde plek

China daarentegen, dat in het laatste kwartaal van 2016 met outbound cijfers nog bovenaan stond, is het afgelopen kwartaal gedaald naar een vierde plek. Deze cijfers betekenen ook een daling van 70% in de outbound dealwaarde ten opzichte van Q1 2016. De daling wordt met name veroorzaakt door nieuwe outbound restricties die eind 2016 zijn ingevoerd om de grote uitstroom van kapitaal te verminderen.

Katinka Middelkoop, partner Corporate bij Allen & Overy: “De interesse van Chinese beleggers in overzeese deals blijft groot, maar door de onlangs ingevoerde restricties nemen sommige partijen een afwachtende houding aan. De huidige daling in transacties zal, zo denken we, eerder een tijdelijke dip zijn dan een permanente correctie. China blijft geïnteresseerd in internationale transacties.”

Wereldwijd is de V.S. nog altijd aanvoerder van grote transacties. Van de wereldwijde dealwaarde kan 35% worden toegeschreven aan deze regio. De stijging van 20% in dealvolume ten opzichte van Q1 2016 wijst op een optimistische markt. West-Europa kent een gemengd eerste kwartaal. De dealwaarden stegen met 29% maar volumes daalden met 25%.

Nederland staat wereldwijd op de derde plaats voor inbound transacties op basis van dealwaarde, Frankrijk eindigde als derde onder de outbound kopers, omhoog gestuwd door een aantal grote deals en een robuuste binnenlandse markt, waaruit duidelijk blijkt dat beleggers zich niet laten afschrikken door politieke onzekerheden, de presidentsverkiezingen of de Brexit. In Duitsland steeg de dealwaarde met 125%.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen