Nieuws

1 + 1 = 3?

Meer oplossingen voor meer klanten. Dat is het logische doel van de overname van NN IP door Goldman Sachs AM (GSAM). Dat beide partijen complementair zijn, is een groot voordeel.

De overname van NN IP door GSAM, die in augustus vorig jaar bekend werd gemaakt, kan voor velen niet als een verrassing zijn gekomen. NN IP stond immers nadrukkelijk in de etalage en voor het kapitaalkrachtige Goldman Sachs is NN IP een relatief goedkope springplank om in een keer nadrukkelijk op de duurzame beleggingskaart terecht te komen.

Duurzaam beleggingscentrum Den Haag

Sterker, Den Haag wordt straks het centrum van de duurzame beleggingstak van GSAM, met Valentijn van Nieuwenhuijzen, nu nog CIO van NN IP, als hoogst verantwoordelijke voor de duurzame beleggingsactiviteiten wereldwijd.

Ceo Fadi Abuali van GSAM International hoopt dat Goldman Sachs met de expertise van NN IP ook beter kan beleggen in Europese aandelen én denkt natuurlijk te profiteren van de gigantische Nederlandse pensioentegoeden die moeten worden beheerd. Dat de pensioenwetgeving op het punt staat sterk te veranderen, ziet de nieuwe combinatie NN IP en GSAM eerder als een kans dan als een risico.

Nu kan nog worden gesproken van NN IP, maar als de integratie volgens planning verloopt, dan is de naam NN IP aan het einde van het eerste kwartaal van 2023 voltooid verleden tijd. Alle producten dragen dan de naam GSAM.

"Eind Q1 20923 dragen alle producten van NN IP de naam GSAM"

Sterke vraag naar alternatieve oplossingen

Maar wat hebben de huidige klanten van NN IP te winnen met de overname? Nou, Goldman Sachs is wereldwijd actief, is sterk met quant beleggen en heeft tevens een naam hoog te houden in de wereld van alternatives.

Abuali: “Vanuit pensioenfondsen is een sterke vraag naar alternatives, het liefst met een duurzame insteek. Terwijl alternatives, zoals private credit, private equity en private infrastructure, een klein deel van de meeste portefeuilles vormen, maakt het 50% van de economie uit. In een tijd van hoge inflatie beiden juist alternatives, zoals real assets, bescherming.”

Op de overname van NN IP is vanuit klanten in elk geval positief gereageerd. Klanten zijn niet massaal weggelopen. Integendeel. Volgens Hester Borrie, co-head institutionele klanten EMEA, is iedereen aan boord gebleven. "Heel binnenkort hopen we de naam van een nieuwe klant bekend te maken."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen