Nieuws

Pas op met financials

Volgens Nick Pope van Newton zijn de waarderingen van financials veel te hoog. "De sector heeft serieuze problemen."

De aandelen van banken en verzekeraars zitten de laatste maanden in de lift. Ten onrechte, want de sector heeft serieuze problemen. Dit schrijft BNY Mellon in een artikel dat gepubliceerd is op de website van Citywire Financial.

Volgens Nick Pope, sectoranalist voor Newton, een onderdeel van BNY Mellon, zijn de problemen voor de sector nog altijd evident. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de nog altijd zeer lage renteniveaus. De rente mag de afgelopen maanden dan iets zijn gestegen, maar deze bevindt zich volgens Pope nog altijd dicht bij een historisch dieptepunt.

Schuldenberg

Daarnaast denkt Pope dat banken en verzekeraars de gevolgen zullen merken van de enorme hoeveelheid schuld die de hele wereld torst en die nog altijd stijgt. En ja, banken en verzekeraars zijn niet langer goedkoop. Volgens Pope zijn de koers/winstverhoudingen van veel banken en verzekeraars op dit moment vergelijkbaar met de periode direct voor de kredietcrisis.

"Maar toen was er sprake van een renteniveau van 6%, terwijl een Amerikaanse overheidsobligatie met een looptijd van tien jaar nu 2,4% oplevert." Alleen als de rente nog 100 basispunten verder stijgt vermindert de neerwaartse druk op de winsten van verzekeraars, aldus Pope.

Onzekerheid

En dan hebben we Trump nog. De onzekerheid over zijn beleid is groot. Beleggers houden normaal gesproken niet van onzekerheid, merkt Pope fijntjes op. Een deel van het optimisme rondom Trump is gebaseerd op het feit dat hij de regelgeving voor de financiële sector wil verminderen. "Het is echter nog lang niet zeker dat Trump daarin zal slagen."

Mocht Trump er wel in slagen om de inflatie flink aan te zwengelen, bijvoorbeeld door de lonen van gemiddelde Amerikanen weer te laten stijgen, dan zou de hogere rente, die daar het gevolg van is, positief kunnen uitwerken voor banken en verzekeraars. Maar zolang er nog geen reden is om in het succes van Trumps beleid te geloven, is het nog te vroeg voor de hoge waarderingen die de sector op dit moment heeft, aldus Pope.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen