Nieuws

ETF's trekken recordbedrag aan

Het equivalent van het nationale inkomen van Oostenrijk is in 2016 in ETF’s gestroomd.

Het equivalent van het nationale inkomen van Oostenrijk is in 2016 in ETF’s gestroomd: 375 miljard Amerikaanse dollar (360 miljard euro). Daarmee is een streep gehaald door de recordinstroom in 2015, toen ETF’s 334 miljard aan kapitaal aantrokken.

Meer dan tweede van de instroom (275 miljard euro) komt voor rekening van de Verenigde Staten, de grootste markt voor indextrackers.  

Volgens BlackRock is het recordbedrag het gevolg van het scherper letten van beleggers op kosten.De beheervergoeding van passief beheerde ETF’s is gemiddeld lager dan die van actief beheerde beleggingsfondsen. Het is samen met de teleurstellende prestaties van actief beheer de belangrijkste reden waarom deze instrumenten in trek zijn bij beleggers.

ETF-aanbieders als BlackRock en Vanguard hebben afgelopen jaar het mes dieper gezet in de beheerkosten en het einde van de prijzenslag is naar verwachting nog niet in zicht. 

BlackRock-dochter iShares neemt ruim een derde (134 miljard euro) van de instroom voor rekening, waarvan bijna de helft op rekening komt van obligatie-ETF’s. iShares is marktleider in zowel de Verenigde Staten als Europa.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen