"Obligaties verslaan aandelen het komend decennium" Volgens Vanguard zijn Amerikaanse aandelen zo duur geworden dat rendementen boven de 5% lastig worden, terwijl obligaties er goed voorstaan om meer rendement te boeken. 8 augustus 2024 07:40 • Door IEXProfs Redactie Volgens Kevin Khang, chef-econoom bij Vanguard, een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld, ziet het er niet zo goed uit voor aandelen. Hij doet een boude uitspraak, namelijk dat Amerikaanse aandelen de komende 10 jaar slechter zullen presteren dan obligaties. Aandelen zijn te duur Hij heeft daarvoor één simpel argument. We hebben twee bijzonder goede jaren achter de rug voor aandelen. Vooral technologieaandelen stalen de show. Maar daar horen ook exceptionele waarderingen bij die de markt nog jaren kunnen achtervolgen, aldus Khang in een reactie op vragen van Barron's. Khang houdt vast aan historisch gemiddelde waarderingen op de lange termijn. Voor de S&P 500 is dat een K/W-verhouding van ongeveer 19. Als je daar de actuele K/W van 24 naast legt, dan kun je volgens Khang niet anders dan concluderen dat aandelen momenteel te duur zijn. Winstgroei niet vol te houden Aandelenoptimisten brengen daar tegenin dat de K/W in de VS al heel lang boven het historisch gemiddelde ligt en daar is ook een reden voor. Het komt door een buitenproportionele winstgroei van grote Amerikaanse technologieaandelen, zoals de Magnificent 7. Khang trekt echter parallellen met de internethype uit de jaren ’90 en de Nifty Fifty-aandelen uit de jaren 60. Dat waren ook bedrijven met snelgroeiende winsten en omzetten. Veel van die bedrijven bleven het goed doen in de periode daarna. Maar de aanname van beleggers dat ze zouden blijven groeien in een even hoog tempo bleek een misvatting. Khang denkt dat het nu weer zo gaat. De winstgroei van de Magnificent 7 kan niet op hetzelfde niveau doorgaan en als dat klopt dan betekent dit dat de hoge waarderingen steeds meer een rem worden op de verdere koersontwikkeling. Obligaties juist goedkoop Bij obligaties is het eerder andersom. Die begonnen door de extreem lage rente het jaar 2020 met hoge koersen en weinig rente-inkomsten. Dat uitgangspunt bleek dramatisch voor de jaren erna. Want de rente is sterk gestegen en een stijgende rente betekent dalende koersen. Vanguard denkt echter dat het ergste achter de rug is. De vooruitzichten zijn zelfs uitstekend, zo blijkt uit de outlook voor het tweede halfjaar. Vanguard verwacht voor Amerikaanse obligaties (bedrijfs- en staatsobligaties) rendementen tussen 4,6% en 5,6%, tegenover een verwacht rendement voor S&P 500-aandelen van 3,4% tot 5,4%. Voor Amerikaanse aandelen zou dat heel laag zijn. Het langetermijngemiddelde ligt namelijk boven de 10%. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 08:00 Zit stil als je geknipt wordt! Nu de centrale banken de rentes gaan verlagen, houdt ook obligatiebelegger Gerard Moerman van Aegon AM rekening met verhoogde beursrisico's. Is beleggen in de VIX een slimme hedge?
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.
Assetallocatie 27 aug 15 manieren om uw geld te verliezen Financieel blogger Ben Carlson heeft 15 tips voor het ontwijken van de grootste beleggersvalkuilen.
Assetallocatie 26 aug Lagere rente en lagere waardering pleiten voor smallcaps Aandelen van kleinere beursgenoteerde bedrijven blijven al enige tijd achter bij de wereldindex, maar de vooruitzichten zijn volgens senior beleggingsstrateeg Peter Vonk van Rabobank aan het verbeteren. Lagere rentes en de waardering bieden een goede kans op een inhaalslag. "In onze actief beheerde portefeuilles hebben we een relatief grote positie in dit soort bedrijven."
Opinie 22 aug Nederlandse institutionele beleggers zien het anders Uit een wereldwijde steekproef van State Street SPDR ETF's onder wereldwijde institutionele beleggers blijkt de Nederlandse inbreng flink afwijkend.
Assetallocatie 21 aug De Indiase markt is echt anders India is op weg om in 2030 de derde grootste economie van de wereld te worden. Maar naast die enorme groei ziet LGIM nog vijf andere kenmerken die het land positief onderscheiden van de meeste andere opkomende landen.