Nieuws

Wereld wacht politieke recessie

De wereld gaat dit jaar een periode in van politieke recessie, volgens Eurasia Group dat beleggers adviseert over politieke risico's.

De Verenigde Staten onder president Donald Trump, een assertiever China en een verzwakte Duitse kanselier Angela Merkel zorgen ervoor dat 2017 het meest volatiele jaar zal zijn voor politieke risico’s sinds de Tweede Wereldoorlog, volgens Eurasia dat institutionele beleggers en hedgefondsen adviseert over politieke risico’s.

De wereldeconomie kan niet terugvallen op hoeder Verenigde Staten, doordat Donald Trump een protectionistischere koers zal voeren. Door de flirt van Trump met Rusland en populistische politieke partijen in Europa verzwakt de geallieerde alliantie die lang de stabiliteit in de wereld heeft gewaarborgd.

Die stabiliteit wordt dit jaar volgens Eurasia ondermijnd door verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en Nederland, de Brexit, de Europese vluchtelingencrisis, het aantreden van Trump in het Witte Huis of tegenslagen in opkomende markten.

Ook zal China een assertiever buitenlandbeleid voeren, waardoor het land op gespannen voet kan komen met Verenigde Staten. Om de rust te bewaren reageert Beijing mogelijk overtrokken op tekenen van economische instabiliteit, met nieuwe zeepbellen of strenge kapitaaleisen als gevolg.

Eurasia wijst ook op het gebrek aan economische hervormingen in veertien belangrijke economieën, onder wie Rusland, Italië, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk. China is een positieve uitzondering.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen