Nieuws

Pensioensector moet aandelen verkopen

De pensioensector moet deze week voor 36 miljard euro aan aandelen verkopen om evenwicht in de portefeuille te herstellen.

De Trump-rally zorgt ervoor dat pensioenfondsen in de laatste handelsweek van 2016 verplicht aandelen moeten verkopen, vooral uit de Verenigde Staten. Dat is de strekking van een onlangs verschenen memo van Victor Lin van Credit Suisse. Volgens hem zou het in de laatste week van december gaan om een bedrag van 36 miljard euro.

De reden waarom is vrij eenvoudig. Pensioenfondsen hebben vrij strikte afspraken met hun toezichthouders over de verhoudingen tussen aandelen en obligaties.

Buy the losers

Aangezien aandelen sinds de overwinning van Trump wereldwijd met 3.000 miljard dollar in waarde zijn gestegen en obligaties ongeveer evenveel in waarde zijn gedaald, zijn de beleggingsportefeuilles van pensioenfondsen uit evenwicht geraakt. Zij moeten daarom verplicht de winnaars van de laatste maanden verkopen om dat weer goed te maken.

Lin gaat er vanuit dat de pensioenfondsen vooral uit Amerikaanse aandelen moeten draaien. Aangezien de Verenigde Staten het beter hebben gedaan dan de meeste andere landen gaat het volgens hem zelfs om 'de grootste rotatie uit Amerikaanse aandelen ooit'.

Opkomende markten

Ook Europese, Canadese, Japanse en Australische aandelen hebben deze week volgens Lin te maken met een agressief verkopende pensioensector. Hij verwacht een nettoverkoop van 864 miljoen dollar.

Obligaties moeten daarentegen worden aangekocht, Volgens Lin gaat het om een bedrag van 22 miljard dollar. De rest van de aankopen vindt plaats in de opkomende markten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus