Nieuws

Beleggers verlaten India

Nieuwe belastingen verjagen buitenlandse beleggers uit een van de grootste bullmarkets van het laatste decennium.

De Indiase Sensex-index dreigt het jaar na een goed begin toch nog in de min af te sluiten. Volgens fondsmanagers geïnterviewd door Bloomberg hebben nieuwe kapitaalrestricties en belastingen ervoor gezorgd dat buitenlandse beleggers het land verlaten.

De laatste zet in deze richting is het plan van de regering van premier Narendra Modi om een belasting in te voeren op de effectenhandel. "Angst voor een te hoge belasting door de overheid en een cash crunch als gevolg van nieuwe kapitaalregels zorgen voor een val van de aandelenmarkt", zegt Chakri Lokapriya, directeur van TCG Advisory Services in Mumbai.

Vermogensbelasting

De minister van financiën ontkende dat het om een plan gaat voor hogere belasting van vermogenswinsten. Volgens analisten bestond die angst wel nadat Modri had gezegd dat hij kapitaalbezitters een grotere bijdrage wil laten leveren aan de maatschappij.

Nu is het zo dat als een belegger een obligatie of aandeel langer dan 12 maanden in bezit houdt dan hoeft hij over de behaalde koerswinst geen belasting te betalen. Is het korter dan 12 maanden, dan moet hij 15% betalen.

Einde bullmarket

Mocht de Sensex dit jaar inderdaad in de min afsluiten dan zou dat voor het tweede jaar op rij zijn. Niet dat beleggers in India reden hebben tot klagen. Sinds 2003 is de Indiase beursgraadmeter met meer dan 700% gestegen.

Sinds september zit echter de klad erin. In december verkochten buitenlandse investeerders voor netto een half miljard dollar aan Indische effecten. In november was dat 2,6 miljard euro. Meer en meer wordt gevreesd dat dit het einde van de Indiase bullmarket is.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen