Nieuws

Hogere rente bedreigt high yield niet

High yield-obligaties zijn aantrekkelijk in een omgeving waarin centrale banken hun rentes verhogen.

High yield-obligaties zijn aantrekkelijk in een omgeving waarin centrale banken hun rentes verhogen. Dat schrijven analisten van Alliance Bernstein in een blog.

Ze antwoorden op de impulsieve reactie van beleggers dat een hogere rente altijd slecht is voor obligaties. Een hogere rente betekent immers een lagere obligatiekoers. Maar met name hoogrentende obligaties doen het juist vrij goed in een periode van rentestijgingen.

Beleggers houden serieus rekening met een verhoging van de rente door de Amerikaanse Federal Reserve deze maand. Dat is mede het gevolg van de keuze van de Amerikanen voor Donald Trump als nieuwe president. De verwachting is dat zijn stimuleringspolitiek de inflatie aan zal jagen.

Geen slecht nieuws

Een renteverhoging zou dat deels op moeten vangen. Dat is niet noodzakelijk slecht nieuws voor hoogrentende obligaties. In de periode april 1990 - december 2015 bedraagt het gemiddelde rendement op hoogrentende obligaties 0,6% in periodes dat sprake was van een lagere Fed-rente.

In periodes dat de Federal Reserve de rente verhoogde bedroeg het maandelijkse rendement 0,7%. De verklaring is dat hogere rentes volgens de specialisten van Alliance op termijn voor hogere rendementen op obligaties zorgen.

Beleggers doen er daarom goed aan om hoogrentende obligaties in portefeuille te houden. De voorkeur zou uit moeten gaan naar high yields met een relatieve korte looptijd. In een omgeving met geleidelijk stijgende rentes kan dan op het moment dat obligaties het einde van hun looptijd bereiken, worden overgestapt op nieuwe, meer aantrekkelijke obligaties.

Negeer CCC-obligaties

Beleggers doen er volgens Alliance Bernstein goed aan niet blind te gaan voor de hoogrentende obligaties met het meest aantrekkelijke rendement. Bedrijven hebben de afgelopen jaren weinig moeite gehad om hun activiteiten te financieren.

In een omgeving met hogere rentes zou dat voor sommige bedrijven wel eens lastig kunnen worden. AB raadt dan ook aan om voor hoogrentende obligaties te gaan van bedrijven met een relatief goede kredietwaardigheid. De meeste obligaties met een CCC-kredietwaardigheid moeten volgens Allinance worden genegeerd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen