Nieuws

Trump verdeelt aandelenfondsen

De winnaars en verliezers bij de Amerikaanse aandelenfondsen zijn exceptioneel na de winst van Donald Trump.

De verkiezing van Donald Trump heeft voor grote verwarring gezorgd bij Amerikaanse beleggingsfondsen. Het gemiddelde resultaat van actief beheerde aandelenfondsen (0,3% beter dan de S&P 500) is nog niet zo gek geweest. Wat vooral opvalt, zijn de grote uitslagen naar boven en beneden, schrijft de Britse bank Barclays in een door Bloomberg opgepikte memo. 

De top 10% scoorde 2,3% beter dan de index, terwijl de slechtste 10% een underperformance had van 1,7%. Een verschil dus van 4 procentpunt, wat volgens Barclays exceptioneel veel is. De laatste tien jaar hadden de verschillende aandelenfondsen namelijk de neiging om de index juist op de voet te volgen.

Volgens Barclays had de underperformance van de zwakke broeders niet op een slechter moment kunnen komen. Beleggers zoeken in deze tijd van het jaar namelijk hun portefeuille altijd af naar ondermaats presterende beleggingen. Het zou goed kunnen dat de slechte prestaties in de after-Trumprally net de doorslag geven bij het besluit fondsen van de hand te doen.

Eenzelfde probleem hebben overigens veel hedgefunds die er bij hun aandelenmix voorafgaand aan de Trump-verkiezing ook vaak naast zaten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?