Nieuws

Rechter bemoeilijkt Brexit

Het onwillige Britse parlement en niet de regering moet de eerste stap zetten om de Brexit in gang te zetten.

Het Britse parlement, en niet de regering moet de eerste stap zetten om de Brexit in gang te zetten. Dat heeft een Brits gerechtshof, de High Court, donderdag laten weten in een zaak over de vraag wie in Londen formeel het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie moet inluiden. De zaak was aangespannen door een Britse zakenvrouw en een kapper. 

Het draaide in de rechtszaak om de juiste interpretatie van de formulering van ‘uittredingsartikel 50’ van het verdrag van de Europese Unie. Daarin staat een lidstaat overeenkomstig zijn grondwettelijke bepalingen kan besluiten zich uit de Unie terug te trekken.  

Doordat het Verenigde Koninkrijk geen regels heeft opgesteld voor een verstrek uit de Europese Unie probeerden advocaten van het blijf- en vertrekkamp die passage in hun eigen voordeel uit te leggen.

Het rechterlijk besluit maakt een uittreding van het Verenigd Koninkrijk lastiger, In het parlement is geen meerderheid voor de Brexit. De regering onder leiding van Theresa May gaat waarschijnlijk in beroep tegen het besluit bij het hooggerechtshof.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen