Nieuws

Angst voor Trump mogelijk overdreven

De kans dat Trump al zijn radicale ideeën doorzet, is klein, aldus Mark Burgess van Columbia Threadneedle Investments.

Vannacht was het eerste livedebat tussen Trump en Clinton. Het was een overwinning op punten voor Clinton. Toch blijft velen de vraag bezig houden wat Amerika en de wereld te wachten als Donald Trump president wordt?

Als zijn radicale plannen onverkort worden uitgevoerd zal dat ongetwijfeld grote gevolgen hebben, maar veel waarschijnlijker is dat de scherpste kantjes ervan worden afgeveild en de gevolgen meevallen. Dat is de mening van Mark Burgess, hoofd wereldwijde aandelen van vermogensbeheerder Columbia Threadneedle Investments.

Dat de plannen van Trump radicaal zijn is volgens Burgess evident. Het meest ingrijpend zijn de belastingvoorstellen die de staat duizenden miljarden dollars aan inkomsten kan schelen. Een hogere staatsschuld is dan voor de hand liggend. Van de andere kant zal het ook de consumptie verhogen en de arbeidsparticipatie, wat voor de economische groei in principe geen slechte zaak is.

Senaat en congres

Verder zal het waarschijnlijk leiden tot hogere inflatie, zeker omdat de werkloosheid in de VS toch al vrij laag is. Voor de Federal Reserve vermoedelijk het teken de rente te verhogen.

Burgess betwijfelt echter dat Trump zijn belastingplannen volledig zal doorvoeren. De eerste twaalf maanden zal hij sowieso nodig hebben om meerderheden te vinden voor zijn belastingvoorstellen in het congres en de senaat.

Pas daarna kan Trump een deel van zijn beloften waarmaken. Hoe groot dat deel is valt te bezien, maar Trump heeft al een aantal keren laten doorschemeren dat hij bereid is water bij de wijn te doen.

Geen muur

Bij veel van de andere voorstellen van Trump zal het volgens Burgess minder snel gaan. Het heronderhandelen van handelsverdragen is iets wat veel tijd kost. Wel valt te verwachten dat de spanningen tussen bijvoorbeeld China en de VS zullen toenemen.

Het is ook goed mogelijk dat er meer anti-dumping tarieven worden ingevoerd, wat vooral landen met grote handelsoverschotten met de VS kan raken. Bij de anti-immigratie wetten geldt min of meer hetzelfde.

Burgess denkt dat er van de muur met Mexico in ieder geval niet zoveel terecht komt. Die muur zal eerder bestaan uit hogere importtarieven dan uit een echte muur van steen en staal. Zeker in de landbouw en de bouw heeft de VS bovendien immigranten hard nodig.

Radicaal of gematigd

Bij Trumps plannen voor het gezondheidswezen zullen het vooral de farmaciebedrijven zijn die pijn lijden als hij inderdaad hard gaat onderhandelen over de prijs van medicijnen. 

Burgess verwacht dat op de financiële markten een presidentschap van Trump op de korte termijn voor turbulentie zal zorgen. Net als bij de Brexit is de kans ook daar echter groot dat de rust snel terugkeert en dat beleggers ervoor kiezen om het eerste jaar onder Trump de kat uit de boom te kijken.

Wat er daarna gebeurt, is voor een groot deel onzeker. Vooral in zijn tweede jaar als president kan Trump volgens Burgess wel degelijk dingen veranderen. Maar dat hoeft helemaal niet zo radicaal of desastreus te zijn. Trump zegt immers zelf: “Als ik president wordt, ben ik een andere persoon”. Hopelijk is dat een gematigde persoon en geen radicale.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie