Nieuws

Draghi bedankt!

Capital At Work en Pictet AM over slim beleggen in een wereld van lage economische groei en dito inflatie.

ECB-voorzitter Mario Draghi verraste op 12 juli 2012 de markt met de uitspraak dat de ECB alles zal inzetten om de euro te beschermen 'and beleave me it will be enough." Sindsdien dalen de rentes, maar wil het met de groei van de economie en inflatie niet echt vlotten. Wat te doen?

Alpha Research nodigde afgelopen dinsdag een aantal experts uit om antwoord te geven op de vraag: is uw beleggingsbeleid Draghiproof? Anders gezegd: moet het beleid nu worden aangepast of is het business as usual?

Capital At Work

Voor Jean-Paul van Bavel, directeur vermogensbeheer van Capital At Work, is het business as usual. De vermogensbeheerder houdt vast aan de bottom-up strategie, waarbij voor de aandelenanalyse de vrije cash flow centraal staat. Capital At Work houdt van ondergewaardeerde aandelen met suprieure businessmodellen die vervolgens de tijd moeten krijgen om hun onderwaardering weg te werken.

Capital At Work ziet nu meer in aandelen dan in obligaties. Van Bavel: "Wil je rendement halen dan zul je in aandelen moeten beleggen. Het gemiddelde dividendrendement (zie grafiek 1) ligt ver boven de marktrente."

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Dat Amerikaanse aandelen hoge k/w's kennen, wil niet zeggen dat Capial At Work niet de oceaan oversteekt. Integendeel. Van Bavel: Amerikaanse bedrijven zijn duurder (zie grafiek 2), maar hebben ook betere winstmarges en zijn flexibeler om zich aan veranderende marktkomstandighden aan te passen. Daarnaast zijn de Amerikaanse aandelen die wij hebben geselecteerd niet veel duurder dan hun Europese tegenhangers."

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Wat betreft obligaties struint Capital At Work nadrukkelijk de Amerikaanse obligatiemarkt af op zoek naar koopjes. "Meer dan Europa is de VS de markt waar nog obligatewaarde valt te halen. Niet alleen liggen de rentes er hoger, dat geldt ook voor de spreads (het renteverschil tussen staats- en bedrijfsobligaties)."

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Maar wat als de rente gaat stijgen? Van Bavel is er niet bang voor. "Japan kent al 13 jaar een rente van 1% of minder. Dat zou hier ook kunnen gebeuren."

Pictet AM

Het is de beurt aan Luca Paolini, hoofd beleggingstrateeg van Pictet AM, om zijn marktverwachtingen te schetsen. Pessimistisch is hij niet. "Het echte probleem is natuurlijk dat er te veel schuld in de wereld is. Dat los je niet op door de rente op nul te zetten." In tijden van hoge schulden is het volgens hem logisch dat de economische groei achterblijft. "We moeten onze groeiverwachtingen naar beneden bijstellen."

Van de huiidge deflatie-angst begrijpt Paolini weinig. "Haal de energiecomponent uit de inflatiecijfers en het inflatiebeeld is gezond. Er is geen reden tot paniek over inflatie." Postief is hij over het macrobeeld dat in jaren niet zo stabiel is als nu. "Alleen de politieke onzekerheid is beweeglijk."

Paolini vraagt zich openlijk af of we de huidige monetaire expansie nodig hebben. De vraag stellen is hem beantwoorden. Eigenlijk niet. Liever ziet Paolini de overheidsbestedingen toenemen. Dat zet volgens hem zoden aan de dijk. Of dat Draghi een heel andere kant opgaat. "QE werkt niet meer. Negatieve rentes ook niet. Het enige wat echt zou werken is als de ECB bankschulden opkoopt, of dat banken van toezichthouders meer ruimte krijgen om geld aan het MKB uit te lenen."

Marktverwachtingen

Paolini heeft op dit moment een zwak voor Europese aandelen. Eigenlijk staan alle seinen op groen. "Het waarderingsgat tussen Amerikaanse en Europese aandelen is te groot (zie grafiek 4)."

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Voor de komende vijf rekent Pictet AM voor Europese aandelen op een gemiddeld jaarlijks rendement van bijna 10%. Nog positiever is het Zwitserse beleggingshuis over aandelen uit de opkomende wereld (zie grafiek 5). Die profiteren onder meer van een verder verzwakkende dollar. Paolini: "de Amerikaanse munt is nu 20% overgewaardeerd.

In de keuze tussen groei- en waarde-aandelen ziet Pictet AM meer in groei- dan in waarde-aandelen. Van obligaties verwacht Paolini weinig. "De rente is laag en blijft laag. Mijn advies aan obligatiebeleggers: zoek het in absolute returnfondsen en in opkomende marktenschulden." Ten slotte is Paolini bijzonder enthousiast over goud. Dat moet de komende 5 jaar ca. 8% per jaar geven en biedt zekerheid, mochten de markten alsnog in brand vliegen. 

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

 


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus