Brussel gaat dark pools uitroken met nieuwe regels Het gebruik van dark pools heeft een grote vlucht genomen. Het is voor Brussel reden om deze manier van handelen te reguleren. 5 september 2016 10:00 • Door IEXProfs Redactie De effectenhandel via dark pools staat grote veranderingen te wachten door nieuwe regelgeving uit Brussel. Dat stelt Anish Puaar van Rosenblatt Securities in een interview met persbureau Bloomberg. Rosenblatt heeft de handel buiten de reguliere beurzen om (dark pools) onderzocht en komt tot de conclusie dat deze de laatste jaren enorm is gegroeid.In juli kwam hun aandeel in de totale Europese effectenhandel uit op 9,1%, wat 6,2 procentpunt meer is dan in 2010. Blij met dark pools Aanvankelijk zat er een zekere logica achter de handel buiten de beurs om. Institutionele beleggers konden op die manier grote pakketten aandelen en andere effecten verhandelen zonder dat de prijzen sterk beïnvloed werden. Het was bovendien een manier om hun strategie geheim te houden. Voor de banken, die de dark pools ter beschikking stellen, was (en is) het een lucratieve manier om geld te verdienen. Bekende dark pools zijn onder andere die van UBS, Credit Suisse, Barclays, BNP Paribas, Credit Agricole, Deutsche Bank en Goldman Sachs. Geen goede prijsvorming De Europese Unie vindt echter dat het gebruik van de dark pools uit de hand is gelopen en dat daardoor een goede en efficiënte prijsvorming op de beurs in gevaar komt. Brussel heeft daarom nieuwe regels in het leven geroepen die vanaf januari 2018 van kracht worden. Deze regels zullen volgens Anish Puaar van Rosenblatt grote gevolgen hebben, en hij staat hierin niet alleen. Ook de Londen Stock Exchange (LSE) stelde eerder dit jaar dat als de regels van kracht worden van alle bedrijven in de FTSE 100 index er straks nog maar een via dark pools verhandeld zal mogen worden. Startpunt Volgens de nieuwe EU-regels – bekend onder de naam Mifid II – mag vanaf 2018 maximaal 8% van de handel via dark pools lopen. Bovendien geldt voor individuele effecten dat per dark pool niet meer dan 4% van de handel mag worden afgewikkeld. Feitelijk begint de klok voor de dark pools al in januari 2017 te tikken. Het maximaal aantal te verhandelen effecten via dark pools zal namelijk worden vastgesteld op basis van de gemiddelden van de voorafgaande 12 maanden. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.
Assetallocatie 05 jun De wraak van de thuisspelers Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.
Assetallocatie 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.
Assetallocatie 02 jun Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.
Assetallocatie 02 jun Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.
Assetallocatie 27 mei Beleggers wachten tot de rente 6-7% bedraagt Mark Dowding van RBC BlueBay verwacht dat de lange rente in de VS verder oploopt. Als een 30-jarige staatslening 6-7% oplevert, ziet hij beleggers massaal aandelen en andere assets verruilen voor US Treasuries.