Nieuws

Nieuwe crash onvermijdelijk

De man die de zwarte zwanentheorie populair heeft gemaakt, ziet de financiële markten opnieuw crashen.

De man die de zwarte zwanentheorie populair heeft gemaakt, ziet de financiële markten opnieuw crashen. In een interview met Yahoo Finance zegt Nassim Taleb dat kwantitatieve verruiming niets heeft opgelost, behalve bubbels in financiële markten heeft geblazen en de rijken rijker heeft gemaakt.

Een schuldprobleem van de private sector oplossen door als overheid nieuwe schulden aan te gaan, is onmogelijk. Uiteindelijk gaan de markten opnieuw onderuit en ditmaal doet het veel meer mensen pijn.

Taleb, wetenschapper, voormalig derivatenhandelaar, is adviseur van hedgefondsmanager Mark Spitznagel, wiens hedgefonds Universa Investments is gespecialiseerd in het beheersen van staartrisico’s (zwarte zwanen) voor institutionele beleggers. Hij is ook de auteur van het boek The Black Swan, waarin wordt uitgelegd hoe beleggers voordeel kunnen halen uit deze zeldzame gebeurtenissen die financiële markten flink op hun kop zetten.

Staartrisico

Veel beleggers maken volgens Taleb de fout om na het optreden van een zeldzaam staartrisico hun geraakte beleggingsportefeuille zo samen te stellen dat ze in de toekomst behoed worden voor extreme verliezen. Daardoor neemt het vermogen van de portefeuille sterk af om in de toekomst alpha te leveren. “Kijk naar de problemen van veel pensioenfondsen na de crash van 2008. Die zijn alleen maar toegenomen.”

Het beheersen van staartrisico’s komt volgens Taleb neer op de juiste blootstelling en zorgen dat de beleggingen zich uitbetalen als de markt crasht, zoals in 2008, zonder dat de kosten extreem zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus