Nieuws

‘Gratis’ ETF als kapitaalmagneet

Een nieuw verdienmodel voor asset managers? ETF’s verlieslatend verkopen en geld verdienen met smart bèta en actieve fondsen.

Een nieuw verdienmodel voor asset managers? ETF’s verlieslatend verkopen en geld verdienen met smart bèta en actieve fondsen. Volgens S&P Dow Jones Indices zouden vermogensbeheerders plain vanilla ETF’s gratis kunnen aanbieden om schaalgrootte in belegd vermogen te creëren. De winst moet dan komen van actieve beleggingsfondsen, mixfondsen en smart bèta-ETF’s. Reguliere ETF’s kunnen geld in het laatje brengen met het uitlenen van effecten.

Door de almaar hevigere concurrentie tussen ETF-aanbieders kan de beheervergoeding maar een kant op, schrijft S&P. Doordat ETF’s die beleggen in marktgewogen indices aan dezelfde markten blootstelling bieden en zicht op dezelfde rendementen bieden, kunnen aanbieders alleen op prijs het verschil maken.

Volgens S&P Dow Jones Indices is in de afgelopen tien jaar 95% van de nieuwe instroom in fondsen in de goedkoopste, veelal passieve fondsen beland. Indexfondsen hebben in 2015 19% van het wereldwijd beheerde vermogen voor rekening genomen, tegen 11% in 2009.

Beheerkosten

In Europa zijn tussen 2009 en 2014 de kosten van actief beheerde fondsen met 5% gedaald, tegen 42% voor passieve fondsen.

Volgens onderzoeksdirecteur Angana Jacobs van S&P Dow Jones Indices moeten actieve managers in toenemende de extra kosten verantwoorden die zij maken ten opzichte van indexfondsen. Door de lage rendementen vragen beleggers zich af of zij in staat zijn om de markt te verslaan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen