hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Nieuws  /  Tak zoekt bescherming

Tak zoekt bescherming

Wat te doen tegen de dreiging van een aandelencorrectie? Marcel Tak analyseert de mogelijkheden.

5 juli 2016 10:00 • Door Marcel Tak

Nu het stof een beetje is neergedaald, kan de schade van het Brexitdrama worden opgemaakt. Die valt ogenschijnlijk mee. De financiële markten lijken de optimistische bril op te zetten. Na de koersturbulentie vanwege de enorme schok dat de Britten de EU (niet te verwarren met Europa) de rug bleken toe te keren, krabbelden de markten snel weer op. Maar niet alle analisten of goeroes zijn het met de herstelbeweging eens.

George Soros meent dat Brexit niet zozeer de oorzaak, maar waarschijnlijk wel de trigger van guur weer op de financiële markten inluidt. En dan bedoelt hij ook echt guur weer. De markten zullen een verloop laten zien dat doet denken aan 2007 en 2008. Weet u nog, toen de AEX index, om maar een voorbeeld te noemen, van een slordige 580 punten naar een dieptepunt van 199 afdaalde.

  • Lees ook: Eerst bescherming, dan alpha

Nou weet de iconische goeroe de zaken vaak scherp te stellen, niet in het minst om zo aandacht voor zijn visie te genereren. Maar Soros is in goed gezelschap van Lukas Daalder, de ex-IEX columnist die nu als CIO bij Robeco de scepter zwaait. Daalder is ook niet gerust op marktontwikkelingen. Niet alle risico's zijn in de markt geprijsd en er zullen nog dips op de aandelenmarkt komen, zo stelt hij. De kop boven het artikel van een concurrerende website vatte dan ook de Robecovisie als volgt samen: Dek alle marktrisico's af.

Schreeuwend dure opties

Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Nemen we de aandelenmarkt, dan blijkt het afdekken van risico's door middel van het aankopen van opties schreeuwend duur. Dat komt omdat zo'n beetje alle factoren tegenzitten als het gaat om de prijs van opties. Naast het feit dat de aandelenkoersen al flink zijn gedaald ten opzichte van een jaar geleden, waardoor al een flink verlies is ontstaan, zit de prijsvorming van juist putopties flink tegen.

De prijs van opties wordt door een aantal factoren bepaald, zoal de volatiliteit, het dividend van de onderliggende waarde en het algemene renteniveau. Al deze factoren werken momenteel tegen als het om de prijs van een putoptie gaat. Hoe hoger de volatiliteit van de onderliggende waarde, hoe duurder de putoptie is.

Dat effect geldt overigens ook voor de calloptie, die in prijs toeneemt naarmate de koersbeweeglijkheid hoger is. Een tweede effect, de stand van de rente, is specifiek in het nadeel van de putoptie. Hoe lager de rente, hoe meer er voor een putoptie wordt betaald (en hoe minder voor een calloptie). Het derde effect betreft het dividend, waarbij een hoger dividend leidt tot een hogere prijs voor de putoptie en een lagere voor de call. Met de gedaalde koersen van aandelen is het dividendrendement alleen maar toegenomen.

Risico is noodzakelijk kwaad

Wat het gevolg van deze specifieke marktomstandigheden op de prijsvorming van opties is, valt goed te zien aan de optieprijs op de Eurostoxx50 index. Daalder sprak over een tijdshorizon, met name bij pensioenfondsen, van drie jaar. De juni 2019 opties zouden derhalve kunnen worden ingezet om risico's af te dekken. Bij een Eurostoxx50 koers van 2850 punten blijkt de call optie met uitoefenprijs 2850 (exact at the money) 250 euro te kosten, terwijl voor de put met dezelfde uitoefenprijs 550 euro betaald wordt. Dat is maar liefst 20% premie voor de putoptie, terwijl die voor de call optie slechts 9% bedraagt. Je vraagt je af wat voor zin het heeft om je in te dekken tegen dit soort optieprijzen.

Ik zou de vraag zelfs breder willen stellen. Waarvoor zou je je als aandelenbelegger überhaupt indekken tegen risico? Risico is een noodzakelijk kwaad (of goed), nodig om de doelstelling van een bovengemiddeld rendement te behalen. Zonder risico zal de rendementsdoelstelling niet bereikt worden.

Het afdekken van aandelenrisico betekent feitelijk dat de positie (deels) wordt omgezet naar een zeer laag renderende obligatie. In feite komt het erop neer dat met het afdekken van aandelen een soort note met (gedeeltelijke) hoofdsomgarantie wordt gecreëerd. Het is niet voor niets dat vanwege de actuele marktomstandigheden deze producten nauwelijks worden aangeboden.

Verkopen is beter

Het afdekken van (aandelen)marktrisico via derivaten (opties) lijkt me onder de huidige omstandigheden dan ook niet het beste advies. Toch maar eens goed het bericht van Daalder lezen. Dan blijkt dat Robeco helemaal niet adviseert om aandelenposities met derivaten af te dekken. De vermogensbeheerder geeft wel aan dat aandelen mogelijk te hoog geprijsd zijn, maar adviseert aandelenposities in rally's te verminderen. Het afdekken met derivaten wordt alleen voor valutaposities geadviseerd.

Verkopen van aandelen op het moment dat de koersen oplopen, omdat je minder positief over aandelen bent, lijkt me (op dit moment) inderdaad een veel betere strategie dan het afdekken met zeer dure put opties. Ik had van een ex-IEX columnist eigenlijk ook niet anders verwacht.

  • Meer columns van Marcel Tak


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel via:

Lees meer

  • 27 mrt Beschermen tegen koersverliezen met optieproducten is een dure grap

Onderwerpen

  • structured products

Nieuws van onze partners label connect

  1. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  2. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
  3. 05 jun
    De wraak van de thuisspelers
Meer van onze partners
Marcel Tak Geplaatst op 5 juli 2016 10:00 meer
Bio

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik relativeren, tegenwicht bieden en zo mogelijk de andere kant van de medaille laten zien."

Recente columns
  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. Belasting op execution-only beleggen?
  3. Alles is met ETF's verhandelbaar
  4. DNB: monetaire pyromaan blust bubbelbrand
  5. Rente en aandelen: de grote ommekeer
Populaire columns

    Meest gelezen

    1. Must Read 11 jun

      Must read: Dit AI-model heeft het hoogste IQ
    2. Must Read 12 jun

      Must read: Beleggers zitten vol in de markt
    3. Must Read 13 jun

      Must read: alle bommen en granaten

    Assetallocatie

    • Assetallocatie 13:00

      Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting

      Zoals Mozes in Exodus de Rode Zee spleet om zijn volk te bevrijden, lijkt de Big Beautiful Bill van Trump nu de kapitaalstromen tussen continenten te splijten. Het voorstel om een wraakbelasting in te stellen voor buitenlandse beleggers is opnieuw een aantasting van het vertrouwen in Amerika. Het vergroot het risico dat beleggers hun allocatie naar de Verenigde Staten heroverwegen, schrijft Thomas van Galen, Chief Strategist Achmea IM.

    • Assetallocatie 09 jun

      Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit

      Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.

    • label connect

      Assetallocatie 05 jun

      De wraak van de thuisspelers

      Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.

    • Assetallocatie 05 jun

      Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's

      Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.

    • label connect

      Assetallocatie 02 jun

      Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond

      Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.

    • Assetallocatie 02 jun

      Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente

      State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.

    Meer Assetallocatie
    LSEG Lipper Fund Awards
    1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
    2. Contrair en succesvol
    3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
    4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
    IEX Profs

    Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

    en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

     
    © 2025 IEX Profs
    • Contact
    • Adverteren
    • Privacy Settings
    • Privacyverklaring
    • Disclaimer & Voorwaarden
    • Site feedback
    • Nieuwsbrieven
    • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
    • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
    • IEX Profs is onderdeel van IEX Group